Frost – Tårta med Olof – Hur gör man

 

frost-temakalas1

Nu så tänkte jag att vi kör tårtan till Annies kalas på tema Olof från Frost. Uppslaget kommer från en en amerikansk You Tube film Olaf Kit-Kat Cake. Där beskrivs och visas det hur man går tillväga. Jag gjorde på väldigt liknande sätt, dock hade jag inte ren frosting utan Whipped cream frosting (recept nedan). Jag gjorde Olof på mitt sätt också. Här lite tips, tricks, mått, och ungefär vad jag gjorde. Själva tårtan är lätt att göra, det kluriga var definitivt Olof. Min Plan B, om jag hade misslyckats med Olof hade varit att helt enkelt använda en plast-Olof och sätta ner i tårtan. Hade funkat.

DSC_0143

Tårtbotten

Kakform 20 cm

Jag gjorde Bästa tårtbotten på ett recept från min bloggkollega Caroline. Jag använde inte riktigt all smet dock eftersom det receptet är baserat på en form som är 24 cm.

Fyllning

Vaniljkräm blandat med frysta hallon som fått tina. Du kan lägga på fyllningen emellan kvällen innan och plasta in.

Whipped Cream frosting

Whipped crem frosting är ett supergott alternativ till grädde eller frosting, ett mellanting. Det är inte säkert att du använder all frosting, jag gjorde inte det. Beror på hur tjockt du vill ha den. Receptet kommer från Sockerrus men jag har lagt till karamellfärg.

300 gr Philadelphia (rumsvarm)

3 dl grädde

1 pytteliten nypa bakpulver

½ tsk äkta vaniljpulver

2 dl florsocker

Turkos karamellfärg

1. Vispa grädden och bakpulver till en hård grädde. Med lite bakpulver i grädden kan du vispa den längre utan att den blir smör.

2. Rör ihop Philadelphia, florsocker, vaniljpulver i en annan skål

3. Vänd ner Philadelphiablandningen i grädden, pyttsa ner lite karamellfärg så att det blir så turkost du vill ha det och vispa på låg hastighet tills allt har blandats fint och det är fluffigt. Ställ in en liten stund i kylen om det är för löst så sätter den sig.

Övrigt

10-12 paket Kit Kat (repa baksidan lite slarvigt med gaffel innan du tar isär dem en och en, ger struktur och intryck av badtunna i trä)

3 lakritssnören (att binda runt. Lite pilligt men går)

DSC_0002

Det här använde jag för att göra Olaf (allt efterskickat på Strössel & annat som jag inte har något samarbete med). Den Gumpaste som jag använde från Ballinas blir stenhård då den torkat, och den torkar rätt snabbt. Man kan nog även använda sockerpasta. Själva stråna till huvudet färgade jag bruna och rullade ut och lät sedan ligga och torka till så de blev hårda. Jag gjorde tre hål med tandpetare i huvudet på Olof. Jag penslade på ätbart lim på stråna och stack sedan ner i hålen.

Vit Gumpaste till allt utan de svarta detaljerna

Svart sockerpasta till de svarta detaljerna: knappar, ögon, mun

Pastafärg, brun och orange för att färga gumpaste till morotsnäsor, ögonbryn, Olofs hårstrån/kvistar och chokladen i den vita koppen. Låt gumpaste ligga lite efter du har färgat in den, annars så färgar den av sig.

Dust Kobolt blå till att pudra lite runt ögonen

Dust Pearl White till att pensla på hela kroppen så den blir sådär snöglittrig

Salta kringlor som brutits itu lite slarvigt till armar

Övrigt: ätbart lim, vanlig grillpinne (för att sticka igenom kropp och huvud), liten kavel, Penselkit, Svart penna till att måla ögon på gubbe nr 2

L Y C K A T I L L

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *