Krispig kyckling panerad i salta pinnar med en ljuvlig sås

Kyckling panerad i salta pinnar

Krispig kyckling panerad i salta pinnar med en len senaps- och honungssås till. Frasigt, med den där goda smaken av salta pinnar. Dessutom inte friterad utan bara ugnen. KFC ni kan slänga er i väggen. På riktigt.

Kyckling panerad i salta pinnar

Ni bara får inte missa att testa denna. Barnen som ätit på KFC en gång tyckte det smakade precis som deras kyckling. Vet inte hur de gör sin kyckling, men tänker mig att de friterar, eller? Den här salta pinnar varianten är gjord enbart i ugnen. Så inte sjukt ohälsosam. Droppar över lite olivolja innan den går in i ugnen bara.

Kyckling panerad i salta pinnar

Jag tycker det är gott med lite småbitar i paneringen, så mixade inte salta pinnarna tills det blev ett jämnt ’mjöl’ utan stoppade lite innan. Du kan använda köksmaskin, stavmixer eller mortla. Eller varför inte lägga i påsar och bara krossa med handen eller hammare eller dylikt. Banka på bara.

Man vill ha dem sådär superkrispiga. Dels så är det då bra att ha lite lite större bitar i ’smulet’. Ett annat tips kommer här.

Mitt knep för att få dem superkrispiga är att ha dem på ett galler som ställs på en bakplåt med bakplåtspapper. Jag har ett avställningsgaller som jag lade de panerade kycklingbitarna på och bara satte över bakplåten. Men har du inget liknande galler så använd ugnsgallret med bakplåt under. Går nog lika bra det.

Ok, vi kör receptet: Krispig kyckling panerad i salta pinnar. Jag fristajlade lite utan att exakt mäta hur mycket kyckling och hur mycket salta pinnar som gick åt. Så får göra en uppskattning av ungefär hur mycket. Hoppas ni har lite överseende om det blir lite salta pinnar smul över eller om det behövs lite lite mer. Jag gjorde till mig och två barn. Har försökt att göra receptet nedan till 4 pers.

Krispig kyckling panerad i salta pinnar

  • 4 kycklingfiléer (gärna innerfilé)
  • Salt och peppar
  • ca 150-175 g salta pinnar
  • 1,5 tsk vitlökspulver
  • 2-3 ägg, lätt uppvispade
  • 3-5 msk olivolja
  • Flytande honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 C
  2. Lägg ut bakplåtspapper på en ugnsplåt. Sätt över ett galler. Pensla med lite olja (så att det inte fastnar)
  3. Mixa salta pinnarna tills de är ungefär som ströbröd. Men gör inget om det är lite småbitar kvar. Blanda ner vitlökspulvret. Häll över i djup tallrik.
  4. Vispa upp äggen lite lätt med gaffel i djup tallrik.
  5. Skär varje filé i ca 3 delar, på längden. Salta och peppra.
  6. Vänd kycklingen först ordentligt i ägg, sedan i salta-pinnar-smulet. Tryck till så att det fastnar så mycket som möjligt.
  7. Lägg över på gallret. Skeda över lite olivolja.
  8. Sätt in i ugnen. Vänd efter 10-12 minuter. Skeda över lite olivolja även på andra sidan. Låt dem vara i ugnen ytterligare 10-12 minuter.
  9. Ringla över honung.

Honungs- och senapssås

  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk sötstark senap
  • 1 msk honung
  • 1 msk BBQ sås

Rör eller vispa ihop i skål tills det är en slät sås.

Ps. Du hittar andra kycklingrecept i kategori Kyckling och Kalkon

VASSEGO EN GARANTERAT

HÄRLIG MIDDAG!

Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *