Stora varma hembakade rågskorpor

Rågskorpor stora varma sega hembakade matstugan lindasmatstuga

Stora varma hembakade rågskorpor. Lite lätt sega och lätt knapriga, på en och samma gång. Går utmärkt att frysa för att värmas i ugn. Dessa var årets första frukost. Firade nyår med vänner och vi lade oss sent och gick upp sent. Till frukost plockade dessa härliga stora rågskorpor ur frysen, in i ugnen och sedan till frukostbordet. Helt fantastiskt goda. Bästa starten på ett nytt år.

Har laddat frysen nu och känner mig förberedd på både barnvecka och första arbetsveckan för året. Bring it on!

Rågskorpor stora varma sega hembakade matstugan lindasmatstuga

Dessa härligheter går finfint att frysa, som sagt. Värm upp dem, lägg på lite smör och någon skiva ost. Ett säkert sätt att charma in sig hos barnen.

Receptet är från min kompis föräldrar och det är verkligen ett recept att spara. Det blir en stor sats med 48 st stora härliga rågskorpor att plocka fram till mellis eller frukost.

Rågskorpor stora varma sega hembakade matstugan lindasmatstuga

Jag trodde först att det stod fel när det stod 3 paket jäst i receptet, men det ska vara så mycket jäst. Så kom ihåg att det jäser och fluffar upp sig rejält. Degen är stor och tungarbetad i en Kitchen Aid. Jag fick dela upp degen i två för bearbetning i maskinen.

Hur gör ni när ni jäser en deg? Jag ställer alltid in bunken med degen i min kalla ugn och stänger luckan. Den jäser alltid enormt bra där. Med plåtar jäser jag alltid med bakduk i köket.

Här kommer receptet. Ett äkta kanonrecept faktiskt!

Stora varma hembakade rågskorpor (48st)

  • 1 l mjölk
  • 50 g smör
  • 3 pkt jäst
  • 7 1/2 dl rågsikt
  • 20 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Värm upp mjölken tillsammans med smöret (i mindre bitar) till 37°, dvs fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt lite av degvätskan i taget medan du rör runt (i köksmaskin eller för hand)
  3. Pyttsa ner salt och socker.
  4. Tillsätt mjöl och rör ihop till en smidig deg.
  5. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  6. Ta upp på bakbord. Dela i 24 bitar och forma till bullar.
  7. Sätt ugnen på 225°.
  8. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
  9. Grädda ca 10 minuter.
  10. Ta ut plåten och låt brödbullarna svalna av medan resten av plåtarna gräddas i ugnen.
  11. Sätt ugnen på 200°.
  12. Dela brödbullarna på mitten.
  13. Lägg med snittytan på plåtar och rosta i ca 15 minuter. Har du varmluftsugn så sätt ugnen på 180° och rosta alla bullarna samtidigt på de olika plåtarna.

Linda

2 Comments

    • De blev så fantastiskt goda. Jaha, micron, de hr jag inte tänkt på. Men micro är så liten så det hade blivit tajt, i alla fall för den här degen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *