Kalljästa frasvåfflor med hemgjord bananglass. Kan det vara något månne? Använder du jäst i smeten så blir de riktigt frasiga. Gör smeten på kvällen innan för våfflor till frukost, eller på morgonen för våfflor till middag. Sväng lätt ihop den krämigaste bananglassen med jordnötssmör.
Bananglass eller ’Nana ice cream’ som den också kallas är gjord på enbart nyttigheter och utan mjölk. Min ’take’ på bananglass är med jordnötssmör. Vill du äta den direkt så gör den på fryst banan, annars går det också bra att göra den på väldigt mogen banan.
Receptet är för 4 personer tänkt som en middag. Halvera om det är tänkt som en lätt middag, för färre personer, frukost eller bara som mellis.
Tips!
Gör våffel- och pannkakssmet i din mixer, så blir den klumpfri. Använder du jäst som i nedanstående recept så rör först ihop mjölk och jäst innan du mixar med de andra ingredienserna.
Kalljästa frasvåfflor
- 20 g jäst
- 8 dl kall mjölk
- 6 dl vetemjöl
- 200 g smör, smält
Gör så här
- Rör ihop jäst med 3 dl av mjölken
- Tillsätt mjölet lite i taget och tillsätt de resterande 5 dl mjölk.
- Ställ in smeten i kylen i ca 8 timmar.
- Ta ut smeten och rör ner det smälta och avsvalnade smöret.
- Grädda våfflorna.