Vegetarisk Lasagne direkt ner i matlådan

Vegolasagne matlåda

Det finns några få rätter som är godare dagen efter. Lasagne är en sådan rätt. Den har liksom satt sig och blivit ultimat i smaken en dag senare. Finns väl inget godare än att ta fram lasagne som är gjord dagen innan och värma. Så därför gjorde jag en sats med härligaste vegolasagnen. Fick en förfrågan från ICA om jag ville testa deras vegolasagne. De har märkt att jag har en förkärlek för vegetarisk via mina sociala kanaler. Jag testar gärna ett nytt recept och ser det lite som en utmaning om jag kan göra rätten även mjölkfri. Det gjorde jag. Se längst ner om du vill byta ut mejeriprodukterna mot mjökfria alternativ

Men först det vanliga receptet som innehåller mejeriprodukter. Häng med och testa godaste vegolasagnen. Det du inte äter upp på studs lägger du ner i matlådan. Micra på jobbet och, jag lovar, du har en ännu godare lasagne där i matlådan. Det här blev en storfavorit. Så här kommer receptet till dig. Du kommer verkligen inte bli besviken. 

Vegolasagne matlåda

Använd gärna en matlåda i glas eftersom matlådor av plast varken är miljövänliga, hälsosamma eller långsiktigt hållbara. Den jag använder (ovan) tål temperatur mellan -20 ° och upp till +250°. Men ta den ej direkt från frys till varm ugn. Du kan även använda den i micron, frysen och ugnen (i ugnen dock utan lock). 

Vegolasagne (4 port)

200 g färska lasagneplattor

Tomatsås

2 schalottenlökar 

2 klyftor vitlök

1 msk olivolja

500 g krossade tomater

1 tsk strösocker

Sås

1 zucchini

4 dl crème fraiche (gärna 1 burk lätt crème fraiche och 1 burk vanlig crème fraiche)

1 dl riven parmesanost

salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Tomatsås: Skala och skiva eller hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan, tillsätt tomaterna och socker. Låt det koka ihop 5-10 minuter.
  3. Crème fraiche sås: Skär zucchinin i tärningar bitar. Låt koka med crème fraichen ca 5 minuter. Rör ner osten i såsen och smaka av med salt och peppar.
  4. Dela lasagneplattorna i 3-4 lika stora bitar (för 4 port). Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Varva plattorna med tomat- och crème fraiche sås. Spara lite av den vita såsen och bred över. Strö gärna på riven parmesanost.
  5. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
  6. Låt lasagnen sätta sig lite innan du serverar den.

Mjölkfri? 

  • Byt ut creme fraiche mot t ex ifraiche från Oatley
  • Välj en vegansk parmesanliknande ost, t ex Prosiciano från Violife

Linda

5 kommentarer

  1. Det här receptet har hängt med mig i många år. Riktigt gott! Under åren har jag dock ändrat på det lite och tycker att det blir bättre att slänga ner zucchinin i tomatsåsen i stället. Ett annat tips är att använda creme fraiche franska örter för att få till mer smak 🙂

  2. Jag föredrar lasagne när den är nygjord och det bara rinner om den. Mmm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *