Vinn en foodbox från Ta Fram Det Bästa och testa mitt nyårsrecept!

   

 I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Ponzo Cocktail med Jalapeño popcorn var mitt bidrag i Cook Off tävlingen för några dagar sedan. En uppgraderad, asiatisk inspirerad skaldjurscocktail. Lyxig, festlig och med massa härliga smakkombinationer. Fylld med mango, salmalax, avokado, blomkål, pilgrimsmussla och räkor. En eller två skedar av len ponzosås, en sås på soja, färskpressad citron, sesamolja och risvinäger. Allt toppas med frasiga Jalapeño popcorn med sting och lätt sötma av honung. Den perfekta nyårsförrätten, om du frågar mig. 

  

De frasiga Jalapeño popcornen högst upp tillsammans med kryddig krasse är verkligen en smakförhöjare. Uppgiften vid skapandet av rätten var att ha med minst två av Ta Fram Det Bästa smakförhöjarna. Jag valde alltså Kikkoman soja och grön Tabasco. Rekommenderar verkligen att göra en stor skål med popcorn för de kommer att gå åt. 

       

Som en slutfanfar på samarbetet med Ta Fram Det Bästa så kan ni nu vinna ett härligt pris. I samarbete med Ta Fram Det Bästa kommer jag att tävla ut en foodbox till ett värde av 1000kr. Foodboxen innehåller bland annat de smakförhöjare jag fick använda i Cook-off tävlingen  och köksredskap som gör det möjligt att laga en riktig pangmiddag!

 

För att tävla:

Dela ditt bästa recept där du använder någon av följande smakförhöjare ur Ta Fram Det Bästa-familjen:

* TABASCO® pepparsåser: Original, Green Pepper, Chipotle, Habanero eller Garlic.

* Kikkoman soja: Original eller Less Salt.

* Grey Poupon dijonsenap: Original eller Grovkornig.

* Colman’s senapspulver.

Lämna ditt bidrag i kommentarsfältet till detta inlägg. Var noga med att skriva in rätt e-postadress när du skickar in ditt bidrag (adressen publiceras inte). Tävlingen avslutas klockan 12.00 den 15/12 och det godaste och mest kreativa bidraget väljs ut av mig, tillsammans med Ta Fram det Bästa. Vinnaren presenteras på bloggen den 16/12 och får sedan foodboxen hemskickad till sig.

Lycka till!

Nu över till receptet

Ponzo Cocktail (4 portioner)

150 – 200 g salmalax (backloin)

2 pilgrimsmusslor, upptinade frysta

8 Wannameiräkor, förkokta (gärna med stjärtfenan kvar)

½ mango

1 avokado (en liten eller ½ stor)

2 salladslök

2 blomkålsbuketter

2 tsk färskpressad citronjuice

1 tsk salt

Krasse

Gör så här

  1. Skiva blomkålen så tunt som möjligt. Strössla över salt och pressa över citronjuice. Låt stå och dra medan du gör klart resten.
  2. Skär mango och lax i centimeterstora bitar. Lägg i bunke. 
  3. Skär salladslök fint. Tillsätt i bunken. Rör om försiktigt i bunken och ställ in i kylen. 
  4. Gör klart Ponzosås och Jalapeño popcorn.
  5. Fräs kort på pilgrimsmusslor och räkor i smör, bara så de får en yta.
  6. Ta ut bunken ur kylen. Lägg över blomkål, skär avokado och pilgrimsmusslor i centimeterstora kuber och tillsätt. Blanda om försiktigt. Lägg upp i glas. Lägg två räkor överst i varje glas. Skeda över  ca 1½-2 msk Ponzosås. klipp över krasse. Lägg på några popcorn.
  7. Ställ fram tillsammans med skålen med Jalapeño popcorn så att alla kan lägga på så många Jalapeño popcorn de vill. Om det blir sås över så ställ fram skålen för den som vill att skeda över mer. 

 

Ponzosås

4 msk soja, Kikkoman

6 msk färskpressad citronjuice

2 msk risvinäger

2 msk sesamolja

2 tsk socker

1 tsk citronzest

Gör så här

Blanda allt i en liten kastrull och värm upp och låt sjuda sådär 3 minuter tills sockret har lösts upp. Ställ åt sidan att svalna. 

 

Jalapeño popcorn

2 msk olja, neutral

1 msk grön Tabasco

½ dl popcornkärnor

2 tsk honung

2 tsk grön Tabasco

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt en msk grön Tabasco. Det fräser en hel del så ha ett  lock till hands.
  2. Släng ner sådär 4 korn, skaka om. Då de börjar poppa tillsätter du alla popcorn. Skaka om. 
  3. Då det börjar poppa ordentligt så sänker du värmen ett steg. Så fort det poppat ett tjockt lager så tar du av locket. På så sätt blir de frasigare. Dra åt sidan då de är färdigpoppade.
  4. I en liten kastrull värmer du honung och två tsk grön Tabasco. Ringla över popcornen och rör om försiktigt så det blandas väl. 

Tips!

  • Gör rätten vegetarisk genom att använda 200 g tofu istället för lax, pilgrimsmusslor och räkor
  • Vill du göra den vegansk byter du dessutom ut honungen till popcorn till lönnsirap
  • Variera popcorn genom att använda någon av de andra sorterna Tabasco:
    • Starkare chilismak – Original
    • Superstarka – Habanero
    • Rökiga – Chipotle
    • Vitlök – Garlic

Linda

8 kommentarer

  1. Jag gör en supergod lövbiffsgryta med Colman’s senapspulver som älskas av de flesta.

    Strimla lövbiff samt en gul lök. Stek löken genomskinlig i rikligt med stekfett och ta ur pannan och bryn hastigt köttet. Ta ur kött samt lök ur stekpannan ochlvar bör du ha en del stekfett med smak av både lök och kött, pudra över lite vetemjöl och vispa ihop till en roux. Spä sedan ut roux med mjölk titts du får en härlig sås. Vispa i liye grädde för smakens skull. Tillsätt valfri mängd Colman’s, desto mer desto starkare blir det men jag älskar smaken så jag har massor i. Smula i en buljongtärning. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kött och lök och låt allt småputtra ihop. Vid servering strö över persilja och hackad röd paprika. Servera med ris, en grönsallad och gärna en klick med extra Colman’s färdigs senap.

  2. Jag har en asiatisk köttfärs som jag serverar i salladsblad med en mangoavokadosalsa – som blir grym!
    500 gr nötfärs
    1 zucchini
    6 champinjoner
    1 röd urkärnad chili
    4 klyftor vitlök
    Stek samman allt tills köttfärsen är genomstekt.
    Tillsätt:
    japansk shichimikrydda
    Saft från 3 limefrukter
    1/2 dl Kikkoman Soya
    1/2 dl Sesamolja
    1/2 dl Mirin

    Avokadosalsa med Mango
    1 mango
    1 avokado
    salladslök
    saft från en lime
    ekologiska chiliflakes
    Grön Tabasco
    Skär i lagom stora bitar och blanda samman i en skål.

    Servera köttfärsröran i salladsblad. Toppa med mango och avokadosalsan och sist men inte minst färsk koriander.

    Gott med en öl till.
    Smaklig spis

  3. Åh min man fullständigt älskar Tabasco! Det har han i allt nästan!

    Men favoriten är faktiskt på våra pizzor.

    Jag älskar hans hemmagjorda bea som vi läger på pizzan och sen toppar med ett par droppar Tabasco.

    Bea & Tabasco gifter sig så fint m varandra och höjer smaken!

    Pizza;

    Färdiga pizza bottnar
    Pizza sås
    Ost
    Salami
    Svarta oliver
    Röd pAprika

    In i ugnen

    Toppa med bea & Tabasco sen ett gott glas rödvin till!

    Vips en enkel och god middag!!!

  4. En Skagenröra utan Tabasco vore inget att ha.

    En burk färdigskalde räkor
    En dryg dl gräddfil
    2-3 msk majonäs
    Vitpeppar
    2 msk fransk senap
    Rikligt med hackad dill
    5-10 droppar Tabasco

    Servera med avokado och grönsallad

  5. När vi lagar spagetti och köttfärssås smaksätter vi den alltid med grey poupon dijonsenap, Kikkoman soya samt toppar med lite Tabasco.
    Finhacka en gul lök och vitlök och bryn den med Kikkoman soya så den får rätt färg.
    Bryn högrevsfärs för sig. Häll över lökblandningen tillsammans med
    en buljongtärning och vatten och låt koka tills löken försvinner.
    Lägg i en rågad tesked grey Poupon dijonsenap och lite grädde.
    Hyvla i lite parmesan och stek/koka lite till.
    Toppa med några droppar Tabasco och svartpeppar.
    Garnerna med persilja.
    Hepp så har ni en supergod köttfärssås.

  6. En något annorlunda soppa till en annorlunda nyårsbuffé, superenkel och hur god som helst: Ta lika delar Kikkoman less salt, mirin och saké, späd med vatten till önskad styrka. Riv i ca 1 msk färsk ingefära. Låt sjuda ca 10 minuter. Ha i antingen färsk fisk skuren i kuber (pochera max fem minuter) eller strimlad biff, tunt skurna champinjoner och vårlök.

  7. Julfrukost halvvarm macka

    -Wasa julknäcke X 2 skivor
    -Scan färdigkokt julskinka 100g
    -Kron Juledamer 70g
    -Grey Poupon dijonsenap: Grovkorning
    -Färsk babyspenat 4 blad
    -Färsk basilika 20g ca 2 kvistar

    Skölj och förbered babyspenat, låt ligga i kallt vatten.
    Skölj och förbered samt finhacka färsk basilika.
    Strimla och finhacka ca 100g julskinka.
    Blanda basilika och julskinka, samaks av så inte basilika tar överhand.
    Värm 70g julost till en jämn sås, var noga med att inte ha för hög värme.
    Ta fram två assietter lägg ett knäckebröd på vardera tallrik.
    Häll försiktigt den smälta osten över knäckebrödet från kortsida till kortsida,
    så att brödet nästan täcks. Viktigt att låta långsidorna vara synliga på knäckebrödet.
    Häll en tesked av skinka och baislika blandningen i mitten, lite äggformat.
    Spritsa senapen från kortsida till kortsida av knäckebrödet så att
    senapen nuddar tallriken från början till slut.
    Dekorera med två babyspenat blad på vardera tallrik.

    Smaka och njut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *