Matcha smoothie Bowl

Matcha tea smoothie bowl

Matcha grönt te smoothie bowl. Min första, och det kommer många fler. De är inte enbart vackra utan smakar himmelskt och är utomordentligt hälsosamma. Matcha är ett fint pulveriserat grönt, japanskt te, alltså ett koncentrat av grönt te. Då man använder matcha så får man i sig hela bladen i motsats till då man dricker ett te som dragit med bladen. Det innehåller massa antioxidanter, spårämnen och klorofyll. Här lite intressant kuriosa om matcha (enligt news-health.com):

  • Det innehåller gott om polyfenoler, ett slags antioxidanter och ska därigenom skydda mot högt blodtryck, hjärtsjukdom och cancer. Matcha sägs motverka kroppens åldrande, såväl som stimulera ämnesomsättningen.
  • Matcha innehåller tre gånger så mycket koffein som en kopp vanligt te. Men då det innehåller det lugnande ämnet l-theanin så är det en mer avslappnad kick av koffein som du får. Eftersom det innehåller så mycket koffein bör man dock vara lite försiktig med matcha innan man ska sova. Däremot toppen till frukost. 
  •  Matcha har en umamismak och kan användas till allt från smoothies, overnight oats, drycker, glass, desserter av olika slag och mat. Eftersom det har en speciellt smak så sötas det ofta till så man bör kontrollera att pulvret inte är sötat. Är det ett bra pulver så är det även rätt dyrt, men man behöver endast använda små mängder. Man ska vara försiktig med att köpa pulvret för billigt då det kan vara av dålig kvalitet. 
  • Grönt te kan innehålla bly då det i vissa fall tas upp från plantorna ur marken. Det här är speciellt fallet med de sorter som odlas i Kina. Det hrä blir mer påtagligt i matchapulvret då man får i sig hela bladen. Man bör därför enbart få i sig lite matcha per dag och det ska inte ges till barn. 

Nu över till receptet. frukten bör vara fryst om du vill ha en mer krämig kall smoothiebowl. Frys in banan i skivor. Ta ut dem lite innan du mixar dem så att mixerknivarna inte går sönder vid mixandet. 

Smoothie Bowls (2 stycken)

1 näve spenat

1 banan, fryst

2½ dl mango, fryst

1 tsk matcha

1 nypa vaniljpulver

1 lime, juice

2 dl mandelmjölk

Tillsätt allt till en mixer och kör tills det är väl blandat.  Garnera med granola, bär, kokos, frukt. 

Linda

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *