Galette med jordgubbar

Jordgubbsgalette
Jordgubbsgalette, har ni inte testat än att göra senaste årets trendigaste bakverk så är det inte en dag för sent. Du kan använda vilka bär och vilken frukt som helst, i stort sett. En galette är en rustik kaka som kan fyllas med valfritt innehåll av bär och frukt helt enkelt. Du kavlar ut en deg i en någorlunda rund form, bara mer charmigt om den är lite ojämn i kanterna. Den är inte speciellt söt i sig själv, så servera gärna med god vaniljglass eller vaniljsås. 
Galette med jordgubbar
 
Jordgubbsgalette
 
Deg
225 g osaltat smör
5 3/4 dl mjöl (355g)
1 tsk salt
1½ msk socker
1dl iskallt vatten + 2 msk
 
Fyllning
1 kartong jordgubbar (ca 500g), rensade och skivade
4 msk socker
2 tsk Maizena
1 msk kallt osaltat smör i små bitar
1 äggula
1 msk vatten

Garnering

Florsocker

Grovt hackade Pistagekärnor

Gör så här
  1. Degen: Blanda ihop i matberedare (eller nyp ihop för hand): mjöl, salt och socker. Tillsätt smör i små tärningar. Blanda tills det är en grynig deg. Tillsätt försiktigt det kalla vattnet, lite i taget tills det nätt och jämnt är en deg.
  2. Tryck ihop degen till en platta och vira in i plastfolie. Lägg i kylen i ca en timme.
  3. Kavla ut degen på bakplåtspapper till en stor rundel (behöver inte vara perfekt rund), ca 3-4 mm tjock. Jag använde sax för att klippa den något rundare.
  4. Blanda ihop skivade jordgubbar med socker och maizena.
  5. Sätt ugnen på 200 Grader
  6. Fördela jordgubbsblandningen ovanpå i mitten. Lämna 2-3 cm av kanten fri. Pensla med vatten och vik över degen. Sätt in i kylen ca 15 min medan ugnen blir varm.
  7. Vispa ihop äggulan med vattnet. Ta ur galetten ur kylen och pensla på äggvispet på kanterna. Fördela små bitar av smöret över jordgubbarna. Grädda ca 20-25 min tills kanterna börjar bli gyllenbruna.
  8. Vid servering strössla över pistagekärnorna och pudra över rikligt med florsocker  

Servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås

Jordgubbsgalette

Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *