Bulletproof coffee – Högsta trend

Bulletproof coffee ghee coconut oil kokosolja

Bulletproof coffee, skottsäkert kaffe, fettkaffe, Magic Bullet coffee, kärt barn har många namn. Bullet proof coffee som nog är den vanligaste beteckningen (egentligen märket på en särskild sorts kaffe) sägs ge dig en riktig push i mental prestation och energi. Ska vara fantastiskt prestationshöjande om det dricks innan träning också. Jag har nu druckit Bulletproof coffee under två helgmorgnar och känt en enorm energi hela dagarna. Jag kommer inte dricka BPC varje dag, men åtminstone någon dag i veckan. 

Bulletproof coffee ghee coconut oil kokosolja

Det går ut på att du helt enkelt dricker kaffe mixat med kokosfett och smör. Ursprunget kommer från Tibet där man sedan lång tid tillbaka druckit te med jak-smör. Det har sedan utvecklats till kaffe mixat med fett som smakar som en krämig latte, faktiskt väldigt väldigt gott. Det finns varianter och lite olika effekter och smak på kaffet därefter. 

Bulletproof coffee ghee coconut oil kokosolja

Helst använder du osaltat smör från gräsätande kor. Men det kan vara svårt att få tag i Sverige. Ta det bästa smör du hittar helt enkelt. Det sägs bli godast och skummigast med smör. Jag har bara testat med ghee/klarifierat smör som är rent smörfett och alltså nästan uteslutande består av mättande fett.  Ghee är dessutom laktosfritt. Det blir lite oljigare med ghee, men jag tyckte det var så gott så. Grunden i Bulletproof Coffee är kaffe, kokosolja och smör. Sedan finns det en massa sätt att göra det på. Naturligtvis är det av högsta vikt att det är bra ingredienser, av hög kvalitet, då smakar det som bäst och har bäst effekt. Pröva dig fram. Börja enkelt med kanske enbart lite kokosfett i kaffet och testa sedan lite smör också. 

Så här gör du en Bulletproof Coffee:

1. Häll starkt, hett kaffe i en mixer. (Helst maler du kaffet själv och brygger 2½ rågade msk kaffe med 2-3 dl kokhett vatten i presskanna i 4 minuter. Då behåller du nyttiga oljor i kaffet och det blir extra gott.) Häll det heta kaffet i en mixer. 

3. Tillsätt en matsked oraffinerad kokosolja (Är du riktigt hard core så använder du Brain Octane Oil)

4. Tillsätt en matsked ekologiskt smör, helst osaltat smör (Hittar du ’grass fed butter’ som är osaltat så tar du det. Jag använder här Ghee/klarifierat smör)

5. Sätt på mixern (eller stavmixer) och kör 10-30 sek tills kaffet är krämigt. 

6. Häll upp och avnjut. Är det inte tillräckligt hett så mikra 10-20 sek.

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *