Jordgubbsgalette

En riktigt rustik kaka som du kan fylla med vilka bär och frukter som helst. Det här var årets midsommarskapelse: Jordgubbsgalette med pistagenötter. Vad gillar ni det nya sättet att skriva in receptet nedan? Bu eller bä? Nu ska vi ut och kika på Fjällbacka.Jordgubbsgalette

Processen är enkel: Kavla ut till något i stil med en rundel. Inte så noga. Klipp bort med sax om du vill ha det rundare. På med massa härlig fyllning och bara att vika över kanterna. 

DSC_1095

Jordgubbsgalette
En rustik kaka som kan fyllas med valfritt innehåll av bär och frukt
Print
Ingredients
  1. Du behöver
  2. 225 g osaltat smör
  3. 5 3/4 dl mjöl (355g)
  4. 1 tsk salt
  5. 1½ msk socker
  6. 1dl iskallt vatten + 2 msk
  7. ---
  8. Fyllning
  9. 1 kartong jordgubbar (ca 500g), rensade och skivade
  10. 4 msk socker
  11. 2 tsk Maizena
  12. 1 msk kallt osaltat smör i små bitar
  13. 1 äggula
  14. 1 msk vatten
  15. ---
  16. Garnering
  17. Florsocker
  18. Grovt hackade Pistagekärnor
Instructions
  1. Degen
  2. 1. Blanda ihop i matberedare (eller nyp ihop för hand): mjöl, salt och socker.
  3. 2. Tillsätt smör i små tärningar. Blanda tills det är en grynig deg. Tillsätt försiktigt det kalla vattnet, lite i taget tills det nätt och jämnt är en deg.
  4. 3. Tryck ihop degen till en platta och vira in i plastfolie. Lägg i kylen i ca en timme.
  5. 4. Kavla ut degen på bakplåtspapper till en stor rundel (behöver inte vara perfekt rund), ca 3-4 mm tjock. Jag använde sax för att klippa den något rundare.
  6. 5. Blanda ihop skivade jordgubbar med socker och maizena.
  7. 6. Fördela jordgubbsblandningen ovanpå i mitten. Lämna 2-3 cm av kanten fri. Pensla med vatten och vik över degen. Sätt in i kylen ca 15 min medan ugnen blir varm.
  8. 7. Sätt ugnen på 200 Grader
  9. 8 . Vispa ihop äggulan med vattnet. Ta ur galetten ur kylen och pensla på äggvispet på kanterna. Fördela små bitar av smöret över jordgubbarna. Grädda ca 20-25 min tills kanterna börjar bli gyllenbruna.
  10. Vid servering
  11. Strössla över pistagekärnorna och pudra över rikligt med florsocker
Notes
  1. Servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås
Lindas Matstuga http://lindasmatstuga.se/

 

Linda

4 kommentarer

  1. Men åh va gott ! Det måste testas vid tillfälle 🙂
    Jag gillar receptfunktionen ! Så tummen upp för den !
    Kram

    • Så god och toppen att man kan göra med vad som. Tack för input om receptfunktionen:-) Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *