En riktigt rustik kaka som du kan fylla med vilka bär och frukter som helst. Det här var årets midsommarskapelse: Jordgubbsgalette med pistagenötter. Vad gillar ni det nya sättet att skriva in receptet nedan? Bu eller bä? Nu ska vi ut och kika på Fjällbacka.
Processen är enkel: Kavla ut till något i stil med en rundel. Inte så noga. Klipp bort med sax om du vill ha det rundare. På med massa härlig fyllning och bara att vika över kanterna.

Jordgubbsgalette
2015-06-28 01:13:45

En rustik kaka som kan fyllas med valfritt innehåll av bär och frukt
Print
Ingredients
- Du behöver
- 225 g osaltat smör
- 5 3/4 dl mjöl (355g)
- 1 tsk salt
- 1½ msk socker
- 1dl iskallt vatten + 2 msk
- ---
- Fyllning
- 1 kartong jordgubbar (ca 500g), rensade och skivade
- 4 msk socker
- 2 tsk Maizena
- 1 msk kallt osaltat smör i små bitar
- 1 äggula
- 1 msk vatten
- ---
- Garnering
- Florsocker
- Grovt hackade Pistagekärnor
Instructions
- Degen
- 1. Blanda ihop i matberedare (eller nyp ihop för hand): mjöl, salt och socker.
- 2. Tillsätt smör i små tärningar. Blanda tills det är en grynig deg. Tillsätt försiktigt det kalla vattnet, lite i taget tills det nätt och jämnt är en deg.
- 3. Tryck ihop degen till en platta och vira in i plastfolie. Lägg i kylen i ca en timme.
- 4. Kavla ut degen på bakplåtspapper till en stor rundel (behöver inte vara perfekt rund), ca 3-4 mm tjock. Jag använde sax för att klippa den något rundare.
- 5. Blanda ihop skivade jordgubbar med socker och maizena.
- 6. Fördela jordgubbsblandningen ovanpå i mitten. Lämna 2-3 cm av kanten fri. Pensla med vatten och vik över degen. Sätt in i kylen ca 15 min medan ugnen blir varm.
- 7. Sätt ugnen på 200 Grader
- 8 . Vispa ihop äggulan med vattnet. Ta ur galetten ur kylen och pensla på äggvispet på kanterna. Fördela små bitar av smöret över jordgubbarna. Grädda ca 20-25 min tills kanterna börjar bli gyllenbruna.
- Vid servering
- Strössla över pistagekärnorna och pudra över rikligt med florsocker
Notes
- Servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås
Lindas Matstuga https://lindasmatstuga.se/
Testing
Hejja dig vännen, fint det blev hit kommer jag att kika in ofta stor kram/Diana
Men åh va gott ! Det måste testas vid tillfälle 🙂
Jag gillar receptfunktionen ! Så tummen upp för den !
Kram
Så god och toppen att man kan göra med vad som. Tack för input om receptfunktionen:-) Kram!