Beskt & Bittert – Veckans trendiga matord

Aperol Spritz

Kanske har ni redan märkt att det är de bittra och beska smakerna som gäller nu. I kölvattnet efter överkonsumtion av socker och den påföljande trenden att helt undvika raffinerat socker kommer de bittra smakerna på alla fronter. I artikeln Åh, ljuva bitterhet skriver Lisa Förare Winbladh: ”De senaste åren har det skett en besk revolution i gastronomin. Kärv rucola har konkurrerat ut beskedlig isberg och mörk choklad den mer menlösa ljusa”. Drinkar med bittra smaker finns på de flesta barmenyer nu, vi talar om cocktails med Aperol, Campari, Amaro och Fernet Branca som huvudingrediens. Hantverksöl (craft beer) med bittra toner tar allt större plats på marknaden.

Trendanalytikerna pratar om mörkgröna mineralrika grönsaker och blad som är beskare än sina mer färggranna varianter. ICA Kuriren skriver i ’Juicetrenden är här för att stanna’ av Victoria Lagercrantz att i ”USA minskar försäljningen av söt fruktjuice till förmån för beskare juicer med grönsaker”. Det är grönt som kirskål, brysselkål, ruccola, broccoli, kål och selleri som ska ner i juicer och vi rekommenderas att använda oss av enbart en frukt per juice och ösa på med det beskare smaker. Den bittra smaken finns även i mörk choklad, gärna RAW såväl som mörkrostat bittert kaffe.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *