Rotfruktsgratäng med citron och timjan

ROTFRUKTSGRATÄNG

Smältande god gratäng som är verkligen har det där lilla extra, eller stora extra faktiskt. På ICAs julevent i förra veckan (som ni ska få se massa bilder från) serverades den här gratängen på deras julbord. Jag älskade den och var tvungen att testa direkt. Underbar!

ROTFRUKTSGRATÄNG citron timjan

Kommer göra den här igen och igen…Till, marinerad fläskkotlett, Texas Long Horns Steak Sauce och sallad. Lite fredagskänsla på det hela fast vi åt den på en onsdag.

Du behöver

6 medelstora potatisar ca 600g

3 medelstora morötter ca 300g

3 medelstora palsternackor ca 300 g

2 vitlöksklyftor

1 liten purjolök

3 dl mjölk

3 dl grädde

1-11/2 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

1/2 dl färsk hackad timjan

rivet skal av 1 citron

3 dl riven ost

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Skala och skiva rotfrukterna och vitlöken tunt. Ansa, skölj och skiva purjolöken.

Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt salt och peppar. Lägg ner rotfrukterna och vitlöken,

sjuda på svag värme tills de börjar bli mjuka. Rör om försiktigt då och då så att det inte

fastnar i botten på kastrullen. Rör ner purjolök, timjan, citron och hälften av osten.

Häll över i en ugnssäker form och strö över resten av osten. Sätt in mitt i ugnen ca 20

minuter eller tills gratängen fått fin färg.

ROTFRUKTSGRATÄNG citron timjan

Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *