En äkta Pumpapaj i Halloweentider. Det är smaker av kanel, kryddnejlika och ingefära, lite julsmaker alltså. Det här med att göra en pumpapaj känns så amerikanskt. Men ärligt så förstår jag inte varför vi inte använder mer pumpa i mat och bakning här i Sverige. Det är så lätt att använda pumpa, så tacksamt. Pumpapajen är naturligt glutenfri i sig själv. Själva smeten i pajskalet innehåller inget mjöl alls. Det gör att pumpapajen blir väldigt fluffig och lätt i smaken. Skalet väljer du själv om du vill ha med gluten eller utan gluten. Till den här pajen använde jag färdig glutenfri pajdeg.
Det här är också en förhållandevis nyttig paj eftersom det är massa pumpapure som innehåller bra med fibrer och har låg fetthalt. Så om du alltså vill känna dig lite nyttig så är pumpapaj ett bra val.
Till denna använde jag mig av färdig pumpapuré på burk. Du kan hitta pumpapure i välsorterade butiker i Halloweentider. Annars bara gör du det enkelt själv genom att rosta butternutpumpa och sedan mixa slätt till puré. Du hittar ett bra recept på pumpapuré HÄR. Jag köpte även färdig glutenfri pajdeg.
Pumpapaj i Halloweentider
1,75 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
1/2 tsk mald ingefära
1/4 mald kryddnejlika
3 ägg
1 burk pumpapure 425g (Jag använde Libby’s 100% pure pumpkin)
1 burk osötad kondenserad mjölk, 410g
Pajskal för pajform på ca 22 cm
Vispgrädde
Gör så här
- Sätt ugnen på 215 C
- Blanda ihop socker, salt, kanel, ingefära och kryddnejlika i en liten skål.
- Vispa äggen i en större skål.
- Rör ner pumpapuré och sockerblandningen i äggvispet.
- Tillsätt lite av den kondenserade mjölken i taget
- Fördela pajskalet i en pajform på ca 22 cm. Nagga med gaffel i botten av skalet.
- Häll i smeten i pajformen,
- Ställ in i ugnen i 15. minuter.
- Sänk värmen till 175 och grädda i 40-50 minuter. Testa genom att sticka ner provsticka eller kniv nära mitten. om den kommer ut ren så är den klar.
- Ta ut och låt svalna av i ca 2 timmar.
- Vispa grädden och spritsa på pajen.