Äppelkaka med toscatäcke – Helggott

Äppeltosca

Äpple, kola och knapriga mandelsplitter? Kan det vara något för er? En gudomligt höstig kombo som passar med vaniljglass, vaniljsås eller bara som den är. Lite sirap i pajbotten ger den en extra kolasmak. Äppeltosca passar verkligen alla tillfällen, så passa på nu när det dignar av äpplen. 

DSC_0240

Du behöver

Pajskal

125 g smör

3½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 msk sirap

Fyllning

500 g tärnade äpplen (från skalade äpplen)

½ dl sirap

½ dl vatten

2 msk potatismjöl

Tosca

100 g smör

100 g mandelsplitter (från skalad mandel)

1 dl sirap

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

Gör så här

Pajskal

  1. Blanda ihop alla ingredienser till degen och tryck ut i en pajform (25 cm). Ställ in i kylen i ca 30 min. 
  2. sätt ugnen på 200 C. Grädda skalet i ca 10 min

Fyllning

  1. Lägg äppeltärningarna i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och potatismjöl. 
  2. Värm upp och rör runt försiktigt tills äppeltärningarna mjuknat något.
  3. Häll röran i pajskalet

Tosca

  1. Häll ner alla ingredienserna till toscan i en kastrull.
  2. Värm upp och sjud (koka inte). Rör hela tiden tills röran tjocknat. 
  3. Häll över frukten i pajskalet och bred ut över all frukt. 
  4. Ställ in pajformen i nedre delen av ugnen i sådär 15-20 mintuer, toscatäcket ska bli gyllenbrunt. 

DSC_0214

Hur god som helst med vaniljsås eller vaniljglass. Du kan äta pajen ljummen såväl som kall. 

Linda

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *