Vi åt en fantastiskt god rödvinssås på nyår. Jag hade gjort huvudrätten och Rose-Marie såsen. Den var så god. Så tänkte jag skulle testa den, så den blev det till min entrecôte inlindad i parma och grillad polenta med parmesan. Hon använde ett speciellt rött vin, men du kan ta vilket som helt, men ta ett vin utan fatkaraktär.
Rödvinssås
2 msk smör
1 schalottenlök, finhackad
½ morot, skalad och fint hackad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 msk torkad timjan
2 msk farinsocker/råsocker
4 dl rött vin (utan fatkaraktär)
4 msk kalvfond
2 dl vatten
1 msk maizena + ½ dl vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 120 C
1. Smält smöret i en kastrull och låt lök och morot fräsa utan att ta färg i ca 2-3 minuter. Tillsätt timjan och vitlök och låt fräsa ytterligare nån minut.
2. Tillsätt vin, vatten och kalvfond och låt reducera till ca hälften kvarstår.
3. Sila såsen genom en finmaskig sil och häll i en ny kastrull och ställ tillbaka på plattan. Red av såsen med maizena och vatten. Låt eventuellt tjockna ytterligare.
Nej, godaste rödvinssåsen är den här:
2 dl creme fraiche
1 oxbuljongtärning
Lite vispgrädde
Lite soja (så såsen får lite färg)
Gott rödvin efter smak
Koka upp och njut! 🙂
Den ska jag verkligen testa! Tack!:-)