De bästa våfflorna någonsin är dessa med brynt smör och mineralvatten. Fluffiga och den där lätta smaken av hasselnöt från den brynta smöret. Det här receptet kommer från caféet Älskade traditioner.
Idag är det våffeldagen. Kanske bästa dagen av alla firardagar. Våfflor har alltid varit en stor favorit ända sen jag var liten. När någon har frågat mig den klassiska frågan vilken rätt jag skulle välja att äta varje dag, om man bara fick välja en, ja, då har jag alltid svarat våfflor.
Är ni sugna på att testa att göra olika våfflor under veckan så rekommenderas dessa godingar. Garanterat gott resultat utlovas.
Kalljästa frasvåfflor med hemgjord bananglass
ChokladvåfflorKalljästa frasvåfflor med hemgjord bananglass
Veganska våfflor
Belgiska våfflor
Jag har testat så många olika slags våfflor, och alla är gudomliga på sitt sätt. Dock måste jag nog säga att dessa våfflor med brynt smör slår alla andra våfflor. Alltså, brynt smör i våfflor är grejen. Man lär så länge man lever. Gillar ni brynt smör? Jag är helt såld på brynt smör, kan skeda in det rakt i munnen. Om ni är lite osäkra på hur man bryner smör, så se nedan. Jag skrev ner det till mig själv för länge sedan för att komma ihåg så det blev det bästa brynta smöret någonsin.
ATT BRYNA SMÖR |
Lägg smöret som ska brynas i en panna/kastrull. Hetta upp pannan rätt rejält och rör/vispa hela tiden så smöret inte bränns fast. Precis som när du steker som vanligt på hög värme så fräser och bubblar det då vattnet försvinner i ångorna. Har du termometer så är det perfekt vid 125°. Var uppmärksam på när det tystnar, alltså slutar fräsa och bubblorna har blivit till skum. Det är nu det börjar bli brunt. Det kan vara lite svårt att se då det är skummigt på ytan. Men rör hela tiden ända ner i botten. Nu kan känna den nötiga lukten och även en doft av smörkola. Smöret under skummet börjar bli mjukt brunt. Dra då pannan/kastrullen från plattan direkt. Då det har svalnat av något kan du se att det är skiktat med en bottensats. Ta med allt – Hur gott som helst! Ps. Om det blir lite bränt så gör det inget, bara det inte är helt svart |
Men nu kör vi dessa utomjordiskt goda våfflor med brynt smör. Kanske gör du som vi och mjukvispar grädden och vispar ner lika mycket Mascarpone snabbt. Den blandningen är oslagbar faktiskt. Massa goda bär till också.
De frasigaste våfflor med brynt smör (6-8 st)
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 dl mjölk (3%)
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl bubbelvatten
- 100 g smör
- 1 msk socker
- 1 nypa salt
Gör så här
- Bryn smöret (se ovan för hur du bryner smör, om du inte redan vet). Ställ åt sidan att svalna.
- Blanda mjöl med bakpulver, socker och salt.
- Blanda mjölk och grädde. Rör snabbt ner lite av mjölkblandningen i taget.
- Häll i smöret.
- Tillsätt mineralvattnet. Rör om.
- Grädda i hett våffeljärn.
- Lägg över på galler så håller de sig frasiga.