De allra bästa kanelbullarna med alla tips och tricks

De allra bästa kanelbullarna med alla tips och tricks kommer här. Så hann ni inte baka i veckan så kör en omgång nu i helgen. Ät dem purfärska eller frys in så du alltid har en kanelbulle redo till dig själv eller då du får gäster. 

kanelbullar med kardemumma

Jag har ett kanonrecept som alltid blir succé, fluffigt saftiga bullar med massa smak av kanel och lätt touch av kardemumma. Här kommer dessutom mina tips och tricks för att göra dem proffsiga på tusen och ett sätt. Ett tips är att pensla med sockerlag för att göra dem sådär snyggt glansiga och hålla dem saftiga länge. Ett annat tips är att blanda ner lite vatten och salt med ägget som du penslar bullarna med innan de sätts in i ugnen. Läs mer om dessa tips nedan.  

Kanelbullar

Godare än så här kan det verkligen inte bli

Kanelbullar (ca 20 st)

Du behöver 
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl vit sirap (eller strösocker)
7½ dl vetemjöl (ungefär)
 
Fyllning
75 g smör
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3/4 dl strösocker
 
Gör så här
1. Börja med fyllningen. Skär smöret i små bitar och pyttsa ner i en skål. tillsätt vaniljsocker, kanel och socker. Låt stå så att smöret blir varmt tills du brer på för då är det lättare att blanda ihop fyllningen.
 
2. Smula ner jästen i matberedare/bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken så det blir fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen och blanda runt så den löser sig. Häll i resten av degvätskan och fortsätt röra runt. Tillsätt salt, kardemumma, sirap och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen. Den ska inte vara kladdig.
 
3. Lägg över en bakduk och låt jäsa minst 30 min. 
 
4. Kavla ut degen till en rektangel som är sådär 60×30 cm. Rör nu ihop fyllningen som är rumsvarm och lätt att blanda ihop. Bred ut den över hela degen. Strössla över de vita chokladknapparna/ riv över några bitar vit choklad.
 
5. Vik degen i 3 delar. Skär i knappt 1 cm breda remsor. Håll ihop långfinger och pekfinger och linda runt bulldegsremsan runt dessa två fingrar lite omlott. Den sista biten remsa läggs kors över hela bullen och sticks under.   
 
Sätt ugnen på 225 C
 
6. Jäs bollarna på bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 min. Pensla med lätt uppvispad äggmix (se nedan).  In i ugnen sådär 9-10min. Direkt då de kommer ut ur ugnen så pensla på sockerlagen och strössla över pärlsockret. 

Tips! 

Pensla bullarna innan de sätts in i ugnen med ägg uppblandat med en gnutta salt och vatten. Det gör ägglösningen lättare att pensla på och de blir desto glansigare. 

Tips!

Strössla gärna över en 1 näve vita chokladknappar, eller riv över några bitar vit choklad,  på fyllningen innan du viker ihop degen. Bullarna får en lätt smak av vanilj och gör fyllningen extra extra god. 

Äggpensling

1 ägg

1 msk vatten

1 nypa salt

Tips!

Då bullarna kommer ut ur ugnen så pensla på med sockerlag och strössla över pärlsockret direkt så fastnar det. Att pensla med sockerlag gör bullarna glansiga, men håller dessutom bullarna saftiga desto längre då den stelnade sockerlagen på bullarna gör att fukt inte avdunstar. 

Sockerlag

1 dl socker

1 dl vatten
Koka ihop tills sockret har lösts upp. Häll upp på ren flaska. Förvara i kylen. Kan förvaras i flera veckor. Kan användas till att pensla bullar med. Sockerlag används även i många drinkar, så det är alltid bra att göra en stor omgång sockerlag att ha till hands i kylen. 

Linda

3 kommentarer

  1. Ska man pensla både innan o efter gräddning om man ska pensla med sockerlag och pärlsocker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *