Höstig Soppa på rostade rotfrukter med smulad feta är perfekt mat för ’sweater weather’ en solig såväl som en regnruskig dag. Att rosta grönsakerna gör dem något sötare i smaken vilket blir riktigt gott i en soppa. Gjorde en stor sats som räcker i flera dagar. Underbart att ha färdig mat i kylen redo att värmas upp. Soppa blir t o m godare dagen efter då smakerna utvecklats ännu mer. Laddar in med nyttigheter nu eftersom jag springer Tjurruset i helgen.
Toppentillbehör är rostade kikärtor och smulad Feta som är en nyhet från Fontana. Perfekt att bara ställa på bordet med en sked i.
Lite glutenfria kex som blev över från ostbrickan med Jessica i fredags kväll.
Soppa på rostade rotfrukter med Fetasmul (ca 4-6 pers)
3 morötter
1/2 sötpotatis
1 palsternacka
1 liten bit rotselleri (ca 100g)
3 potatisar
3 msk olivolja
2 krm chiliflakes
salt och nymald svartpeppar
2 dl torrt vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
- Skala morötter, rotselleri, palsternacka, sötpotatis, potatis och lök. Skär i bitar, ungefär samma storlek.
- Lägg allt i en bunke tillsammans med vitlök med skalet på (som du rostar med skalet på). Strössla över chiliflakes, någon nypa salt, ett drag med svartpepparkvarnen och häll på olivoljan. Rör om.
- Häll upp allt på en långpanna med bakplåtspapper.
- Rosta i ugnen ca 20 minuter.
- Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något. Ploppa ur vitlöksklyftorna ur skalen. Lägg över allt i matberedare och mixa till puréliknande konsistens.
- Häll i grönsaksbuljong och vin i en kastrull och tillsätt de ihopmixade grönsakerna. Rör om till en slät soppa.
- Låt sjuda i ca 10 minuter.
Servera gärna med fetasmul och rostade kikärtor och ha en helt ljuvlig vecka!
Jag äter gärna värmande soppor nu när det är kyligare ute. Din soppa ser väldigt god ut.
Kram!