Baka en blågul kaka till Nationaldagen: Vit kladdkaka med citron, vallmofrön och ett täcke av ricottakräm. För att fira vår svenska Nationaldag så lägger du på lite blåbär och gula blommor, gärna ätbara. Så vips har du en perfekt eloge till Nationaldagen OCH en supergod kaka på det hela. Nationaldagen kan inte bli så mycket mer lyckad.
Den här kladdkakan blir saftig. mjuk och sådär lagom kladdig. Citron gör den fräsch och vallmöfröna gör den både lätt krispig och vacker med små prickar.
Den är lätt att göra och du kan gärna göra den dagen innan. Den blir bara ännu godare av att stå till sig. Brukar ni göra speciell mat till Nationaldagen eller dekorera med flaggor, girlanger eller så? Jag brukar inte ha så mycket flaggor och girlanger, men försöker göra lite god mat. Vi får se vad det blir på tisdag. Just nu är jag riktigt sjuk och kan inte ens se framför mig att jag kommer orka något men förhoppningsvis har jag piggat på mig till dess.
Kladdkaka med citron och vallmofrön
150 g smält smör
3 ägg
4 dl socker
1 citron (skal och saft)
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 msk vallmofrön
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
- Smält smöret och låt svalna av något.
- Rör ihop ägg med socker. Tillsätt saft och skal från citronen.
- Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och vallmofrön i en annan bunke. Tillsätt mjölblandningen till äggsmeten. Tillsätt smöret och rör runt.
- Smöra en form på 24 cm och häll i smeten. Grädda i 20 minuter.
- Låt kakan svalna av innan du brer på ricottakräm.
Ricottakräm
2½ dl ricottakräm
1 citron (skal)
2 msk florsocker
1 vaniljstång (uppskuren på längden och fröna urskrapade)
Rör ihop allt och bred krämen över kakan då den har svalnat. Dekorera med blåbär.
Dekoration
Blåbär
Blommor