Gulddraken 2017 – Stockholms bästa krogar är korade

Gulddraken Stockholms bästa krogar

Igår kväll korades Stockholms bästa krogar på Gulddrakegalan 2017. Jag var inbjuden, men kunde tyvärr inte gå. Det är annars en lyxig och glammig gala med massa festliga människor i branschen, trendig mat och dryck och en glittrig prisutdelning. På Restaurang K-märkt delas priserna ut av DN. Priset har sedan 2001 delats ut av DN på en lyxig gala. Det är ett synnerligen prestigefyllt pris som drar mycket gäster till pristagarna. 

Stockholms bästa krogar är alltså utsedda. Här kommer de:
Krog Lyx – Adam/Albin
Krog Mellan – Portal
Krog Budget – 800 grader
Kafé – Mellqvist Cafè Bar
Bar – Yuc!

Ska verkligen försöka hinna besöka dessa pristagare under året. Vem vill inte ha en prisad matupplevelse? Jag känner till alla pristagare. På Adam/Albin har jag lunchat. Det var nästan en övernaturlig upplevelse. Portal är relativt nytt och har varit på min lista ett tag nu. 800 grader har jag varit på event hos och jag har ätit mig igenom nästan hela deras meny under en och samma kväll. Godare pizza göres ej i stada. Helt fantastiska pizzor. Mellqvist Café Bar har jag varit på en gång och det är mysigt och fräscht. Baren på YUC! har jag inte varit på. Den skriver jag nu upp på listan för drinkkvällar framöver.  

 

Trender 2017

Vad är det som gäller 2017 på krogen? Jo, det har märkts sedan ett tag att de där stora matsalarna är på väg bort. Istället kommer det ombonade, mysiga stället som inte ger avkall på goda smaker men gör det på ett mer informellt sätt. Så här säger Elin Peters, DN:s mat- & krogredaktör. 

 

– En av de tydligaste – och trevligaste – trenderna inför årets upplaga av Gulddraken är ”de billiga lyxkrogarna”. Det är ofta lite mindre ställen som drivs av unga kockar. De har en tydlig idé om vad de vill, och styr upplevelsen genom fasta menyer som förändras ofta och för det mesta kostar mindre än ett SL-kort. Det är ett sätt att erbjuda lyx och härliga matupplevelser till fler än dem som har tid, råd och lust att gå på de riktiga finkrogarna.

Bilder lånade av DN

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *