Om ni bara ska göra en enda efterrätt till jul, gör då polkatårtan. Så vintrig läcker med oreos, marshmallowsfluff, choklad och pepparmint. Den här gjorde jag först gången för några jular sedan. Den gjorde riktig succé.
Receptet finns i en massa varianter på nätet jag satte ihop till den där perfekta varianten. Den gick snabbt att göra. Bra också att man kan förbereda. Passar alla dagar runt jul.
Polkatårta
2 msk kakao
25 g smält smör eller margarin
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
Några droppar röd karamellfärg
Chokladsås
75 g smält smör
0.5 dl strösocker
0.5 dl sirap
1 nypa salt
0.5 dl vatten
Förslag på dekoration
Gör så här
Dela Oreos och skrapa bort den vita massan. Krossa kexen för hand, med mortel eller mixersstav. Blanda smulorna med kakao och smält smör.
Tryck ut smulblandningen på botten av en form med höga löstagbara kanter. Ställ in i frysen.
Vispa grädden och vänd ner marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja (efter smak, kom ihåg att du även har polkagrisar i sen som plussar på pepparmintssmaken).
Lägg cirka en tredjedel av gräddblandningen i en separat skål och ställ åt sidan.
Mortla polkagrisarna (eller krossa på annata sätt). Vänd ner i den större mängden gräddblandning.Ta ut pajformen ur frysen och bred ut gräddblandingen i pajskalet.Ta resterande blandning och blanda i några droppar karamellfärg. Blanda runt. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen. Använd en kniv till att röra runt så att det blir ett vrivelmönster i översta lagret.
Ställ in tårtan i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.
Chokladsås
Blanda ihop allt i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt den småputtra i ca 10 minuter. Såsen är klar då den är tjock och glansig. Du kan ha det till tårtan kall eller varm.