Korvstroganoff på kycklingkorv och mjölkfri och GOTT! Som ni vet vid det här laget så är det rätt tydligt att mjölk skapar eksem hos min yngsta. Vi ställer om. Eller ställer om och ställer om. Det är ingen process där man så smått utelämnar mjölk utan det är bara att helt utesluta. Men alla gamla rätter blir nu nya rätter. Så testar fram ett bra recept i taget.
Vet ni, det är precis lika gott utan mjölk som med mjölk. Jag säger det lika mycket till er som till mig själv. Under de här senaste veckorna har jag blivit överraskad över hur mycket mjölk jag har använt och hur mycket produkter som det finns mjölk i. Det är mjölk i leverpastej, isglass, vissa korvar, nästan alla smaksatta chips (i kryddblandingen) och även i de krämer vi har smörjt in hennes torra hud med. Min äldsta har varit skeptisk mot alternativen till mjölk, men hon säger inget längre. Smaken sitter fint i dagens mjölkfria alternativ. Behövs bara ett litet annat tänk. Tillbaka till korvstroganoffen och vi konstaterar helga familjen att vi var grymt nöjda med korvstroganoffen.
Den här korvstroganoffen gjordes på Kronfågels nya middagskorv på kyckling. Kötthalten är på 72%, fetthalten 16-17 procent. Lite ljusare i köttet. Annie testade en bit innan jag stekte på den för att jämföra med Falukorven. Hon tyckte att den ’faktisk’ var god. Jag håller med, lyckad produkt. Lätt att steka på och så perfekt att göra korvstroganoff på. Lagom bit också.
Korvstroganoff – mjölkfri
500 g korv
1 gul lök
2 msk mjölkgritt margarin
1 dl havregrädde
1 msk vetemjöl
1 dl havredryck
2 dl imat fraiche (mjölkfri creme fraiche)
½ dl tomatpuré
½ dl ketchup eller chilisås
salt och peppar
Lite färsk gräslök
Gör så här
- Skär falukorv i stavar och stek på i mjölkfritt margarin så att de får lite färg. Häll över i skål.
- Hacka lök och stek mjuk i mjölkritt margarin.
- Rör ut vetemjöl i lite av havregrädden. Tillsätt till löken tillsammans med resten av havregrädden, imat fraiche och havremjölk.
- Värm upp och rör ihop till en jämn sås.
- Blanda ner korvstavarna och låt småputtra i ca 15 minuter.
- Klipp över lite färsk gräslök
Åh, har de kommit med en mjölkfri créme fraiche? Min äldste son hade mjölkallergi när han var liten och det har på senare år kommit så många bra alternativ för mjölkprodukter. Men jag vet när man var ”mitt i” allergin att man blev så överraskad att det fanns mjölk i de konstigaste produkterna, som exempel maränger.. och att folk blandar ihop laktosintolerant och mjölkproteinallergi..
Jag hoppas att allergin växer bort på din yngsta! 🙂