Äppelkaka med kolasås, med saffran, knapriga, krispiga, knäckiga och mjuka på samma gång. Här kommer mina fem favoritrecept på äppelkakor. Så säsong för äpplen nu och jag älskar verkligen äpplen i allt från mat till desserter och kakor. Tänkte att ni som jag kanske är lite sugna på att baka till helgen? Vi börjar med Äppelkaka med toscatäcke som är en storfavorit. Gott med lite blåbär på toppen och vaniljglass till.
En härlig kombo är saffran och äpplen. Har ni inte smakat det tidigare så testa vetja. Passar så bra ihop och saffran kan man använda även innan jul. Jag har till och med någon påse kvar från förra julen. I den här: Äppelkaka med saffran blir det perfekt. Tänk vad man kommer på att man måste göra snart då man går igenom sina recept. Hade glömt bort den här vansinnigt goda äppelkakan.
En annan mjuk äppelkaka som är en favorit är den här Äppelkaka med kolasås ,där du häller på kolasåsen på slutet. Kola och äpplen är ju också en kombo som gjorda för varandra. En sak jag undrat över är om man säger och skriver äppelkaka eller äpplekaka. Blir alltid osäker. Känns som att äpplekaka är lite mer sådär mormorsaktigt, men jag vet inte. Vad tror ni?
Om du är mer för äppelpaj som är det här en stående favorit hos oss, en Knäckig äppelpaj som smakar som en drömpaj med äpplen. Himmelsk med råkräm till som du får recept på tillsammans med äppelpajen.
Vill du göra det lite nyttigare, men ändå minst lika gott så testa den här: Knaprig och något nyttigare äppelpaj . Fylld med äpple, råsocker, kanle och ingefära och ett täcke av dinkelsikt och solroskärnor får du massa konsistens och crunch. Kanelen och ingefäran ger smak. Tänk att det som är lite nyttigare ibland kan vara godare till och med än de mest onyttiga sorterna. Den här är verkligen sådär supergod. Och glöm inte ta en sjö med vaniljsås till.