Gudomlig äppelkaka med kolasås

Igår efter heldag på Boobadet blev det middag hos oss. Till efterrätt blev det en äppelkaka med kanel och kardemumma och kokos – Toppad med härlig kolasås. I mitten hade vi en hög med röda vinbär. Inte dumt inte. Bra avslutning på superfin dag och lyckad middag.

Du behöver:
2-3 äpplen
2 ägg
2½ dl socker
1 dl mjölk
60 g smält smör
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk kardemumma
kokos och smör till formen

Topping:
1½ tsk kanel
1 tsk socker

Kolasås:
1 dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C

Smöra formen och täck med kokos. Skaka ur det som inte fastnat.

Vispa ägg och socker pösigt. Häll i mjölk och avsvalnade smöret. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och blanda sedan med äggsmeten.

Häll smeten i formen och peta ner äppelklyftor. Blanda ihop kanel och socker och strö över kakan.

In i ugnen sådär 30-40 minuter beroende på vilken slags form du väljer.

Kolasåsen vispar du bara ihop och kokar ordentligt i några minuter. Låt den sedan svalna. Häll på såsen precis innan servering

Perfekt med glass till. Vi valde att göra den i en form med hål i mitten och öste på med röda vinbär.

Linda

0 kommentarer

  1. Ville bara säga att denna kaka är en jag återgår till jämt vid stora familjemiddagar och liknande, den är en hit! Dock brukar jag byta ut äpplena mot päron vilket också funkar jättebra 🙂

    Svar:
    Men åhhhh, vad glad jag blir! Jag ska också testa med päron, tack för tipset:-)
    Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.