Surdegsbröd med råg och vete – Recept

Råg surdegsbröd

Bagarlandslagets recept på ett surdeg du lätt bakar till och som verkligen är fantastiskt saftigt. Barnen var överförtjusta. De här bröden bakades med KronJäst råg- och fullkornsvetesurdeg. Det betyder alltså att du inte behöver odla din egna surdeg, vilket passar mig perfekt. kom bara ihåg att jäsningen är riktigt lång,, så att du börjar i tid. Sätt degen direkt då du kommer hem så får den jäsa i lugn och ro medan du göra annat. Då har du nybakat saftigt surdegsbröd till frukost. 

Surdegsbröd kronjäst bagarlandslaget ost slovakien

Om ni, som barnen undrar varför det är rätt mycket mjöl på skorpan så beror det på att jag för första gången använde jäskorg, efter mitt första misslyckade försök för flera år sedan. Då hade jag fått en så fin jäskorg och trodde att jag skulle lägga degen direkt i korgen, utan mjöl. Nå, ni kan ju gissa hur det gick. Allt förstört, för degen hade klistrat fast helt och hållet i korgen. Blev så arg att jag slängde den fina korgen. Nu blev det lite överdrivet åt andra hållet, jag mjölade på som en galning.  

Kronjäst surdeg

Så, nu över till ett surdegsbröd med massa råg i ryggen. I ursprungsreceptet ska det bli 3 bröd, men jag tycker att två blir bäst, det blir två i lagom storlek det.  Men ni kan såklart göra tre mindre. Får ni mersmak så rekommenderar jag starkt dessa som jag har gjort tidigare: Solrosbröd , Surdegskransar med äpple och svarta vinbär eller surdegsbaguetter. Alla kanongoda och gjorda med surdeg på påse från Kronjäst. 

jäskorg

Jäskorgar ger verkligen snygga bröd, ser proffsiga ut. Glöm inte att mjöla, men man behvöer då inte mjöla lika häftigt som jag gjorde. 

Du behöver till 2 bröd:

1 påse (150 g) färsk KronJäst Surdeg Fullkornsvete
1 påse (150 g) färsk KronJäst Surdeg Råg
¼ pkt (12,5 g) färsk KronJäst för Matbröd
5 dl (500 g) kallt vatten
9 dl (540 g) vetemjöl special
3 dl (180 g) rågmjöl fint
1 msk (20 g) flytande honung
1,2 msk (22 g) salt

Gör så här:

  1. Lös jästen i vattnet.
  2. Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör cirka 4 minuter. Tillsätt salt och blanda 3 minuter.
  3. Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid.
  4. Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och dela på två. Forma degbitarna runda. Låt vila i cirka 10 minuter. Platta ut degen, vik ihop till en limpa och lägg med skaren nedåt i en mjölad bakkorg eller bakduk. Låt jäsa cirka 2 timmar eller till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt med bakplåtspapper. Snitta och sätt in brödet i ugnen och sänk till 230 grader. Grädda cirka 25-30 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.

Surdegsbröd kronjäst bagarlandslaget

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *