Brödkransar med surdeg, äpple och svarta vinbär – Gå bort present

surdegsbröd

Saftigt, luftigt surdegsbröd med smak av äpple, svarta vinbär och rostade solrosfrön. Gör det i form av en krans så har du en finfin, julig gå-bort-present som verkligen kommer uppskattas och ta slut på ingen tid.

surdegsbröd

karamelliserad lök smör

Till smör med karamelliserad lök är verkligen perfekt. Det receptet kommer enskilt senare idag. Det bara måste ni testa för det är liten insats för proffsigt och himmelskt resultat. 

DSC_0201

Jag som inte orkar hålla på och mata en surdeg, eller snarare inte har tid att passa och hålla på använder Kronjästs surdeg på påse. Smidigt och lätt. Jag gjorde Kronjästs grundrecept  på surdegsbröd på fullkornsvete och lade till smaksättningarna. Ärligt, godare än så här kan det knappast bli. En annan grej är att använda endast lite jäst och låta degen kalljäsa hela natten i kylen. Man gör i ordning degen på kvällen och ställer in i kylen, så på morgonen så bakar dem. Smakerna kommer fram på ett magiskt sätt. 

surdegsbröd

Ingredienser

¼ pkt (12,5g) jäst för matbröd

1 påse (150g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk

6 dl (600g) Vatten

15 dl (900g) Vetemjöl special

1 dl torkade svarta vinbär

1 äpple

½ dl rostade solrosfrön

2 msk Honung

1 msk (20g) Havssalt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet (ca 20°C) i matberedaren. Tillsätt resterande ingredienser utom salt. Kör på låg fart i 10 minuter.  Pyttsa i saltet och kör ytterligare 4 minuter. Knådar du för hand så dubbel tid. Degen ska vara väldigt elastisk.
  2. Olja lätt en stor bunke och lägg över degen i den. Täck med plastfolie (löst så degen kan jäsa uppåt). Ställ in i kylen över natten/dagen på kalljäsning. Ju längre desto bättre. 
  3. Dela degen i 2 delar och knåda till den lätt på mjölat bakbord. Runddriv gärna (se nätet för film och bilder på hur du gör det). 
  4. Rulla ut bitarna till längder som är ca 60 cm och vrid dem lite. Forma till runda kransar och lägg på varsin plåt med bakplåtspapper. Låt kransarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 C och sätt in en ugnsfast liten form längst ner med lite vatten i som får ånga upp. 
  6. Grädda kransarna i 10 minuter. Efter 10 min sänk värmen till 175° och grädda i ytterligare 15 minuter. 

surdegsbröd

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *