Bästa pepparkaksdegen

Bästa pepparkaksdegen har ni här. Den blev helt fantastisk i smaken. Ett riktigt mormorsrecept. Att göra egen pepparkaksdeg slår allt i köpeväg, tro mig. Alldeles egen, hemgjord pepparkaksdeg var på min lista för julen 2015. Om det är en sak ni bör testa så är det att göra den här bästa pepparkaksdegen. 
Bästa pepparkaksdegen
Doften av kardemumma, kanel, ingefära och kryddnejlika sprider sig i hela hemmet som det mest underbara juliga doftljus. Kom ihåg bara att den efter att ni har gjort den så ska den vila ett dygn minst i kylen invirad i plastfolie, eller i bunke med plastfolie över. Jag gjorde den igår kväll, så ikväll ska det bakas ut till en massa olika roliga former. Idag är det paketinslagning, julgodis och städning på schemat. Däremellan en springtur i skogen. Glad tredje advent på er!
Pepparkaksdeg hemmagjord

Bästa pepparkaksdegen

250 g smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära 
1 msk malda kryddnejlikor
1 dl vatten
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

 Gör så här

1. Koka snabbt upp sockret tillsammans med sirapen. Dra kastrullen från värmen. 
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg i bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen. Rör runt så att smöret smälter.
3. Tillsätt vattnet och rör runt. Låt blandningen stå och svalna.
4. Rör ner ägget.
5. Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner i degen. Här använder jag matberedaren. Annars använd trägaffel. Degen är vid det här laget lite kladdig, helt som det ska vara. 
6. Ställ in degen i kylen med plastfolie över bunken. Låt degen svälla till sig minst ett dygn. 
 
Sedan är det bara att sätta igång pepparkaksbaket. Om degen skulle vara för lös så tar du lite vetemjöl bara. Grädda dem i 200-225 C i ca 5 minuter. Akta så de inte bränns vid. Det går fort. 
Pepparkaksdeg

Linda

4 kommentarer

  1. Hejsan!
    Jag tänkte göra denna deg, men funderar på om man kan byta ut kryddorna till santa Marias färdiga blandning(pepparkakskryddor). O I såna fall, vikjen mängd kryddblandning blir bäst till denna deg? // 🌸

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *