Salmalax som smälter i munnen matchad med en sötsyrlig- salt emulsion på soja, honung och wasabi. Frasigt bröd och fänkål marinerad i citron. En förrätt som du verkligen kan imponera med på vem som helst, när som helst. Den går snabbt att göra dessutom.
Jag gjorde den här till Jessica när hon var här på middag förra veckan, så jag tog ca hälften av allt då vi bara var två. Lägger dock ut hela receptet baserat på ett recept framtaget av Jennie Walldén för Kikkoman och Salma.
Du behöver
300 gr Salmalax
Fänkål
1 fänkål
2 tsk färskpressad citronjuice
1 tsk salt
Emulsion
1 äggula
½ msk wasabi
½ msk risvinäger (4,5%)
2 dl rapsolja
1 msk soja
1 tsk flytande honung
Brödcrunch
2 skivor vitt bröd (gärna surdeg och gärna dagsgammalt)
Rapsolja till fritering
Övrigt
1 msk svarta sesamfrön
Vattenkrasse
salt
Gör så här
Brödcrunch
Smula sönder brödet i större smulor. Häll i olja i en kastrull, så att det är ca 1 cm upp. Hetta upp oljan. Fritera smulorna tills de är lätt gyllenbruna och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.
Majonnäs
Vispa äggula med wasabi och risvinäger. Droppa försiktigt i oljan samtidigt som du vispar hela tiden tills det blir en tjock majonnäs. Rör ner honung och soja.
Fänkål
Skiva fänkålen så tunt du kan. Droppa över citron, salta och rör runt. Låt stå och dra.
Servering
- Skiva laxen i så tunna skivor du kan. Lägg upp på serveringsfat.
- Lägg upp citronfänkålen
- Spritsa eller klicka på sojaemulsionen
- Strössla över svarta sesamfrön, vattenkrasse och de friterade brödsmulorna.
En kommentar