Laxsashimi, wasabi- och sojaemulsion, citronfänkål och brödcrunch

laxsashimi

Salmalax som smälter i munnen matchad med en sötsyrlig- salt emulsion på soja, honung och wasabi. Frasigt bröd och fänkål marinerad i citron. En förrätt som du verkligen kan imponera med på vem som helst, när som helst. Den går snabbt att göra dessutom.

DSC_0194

Jag gjorde den här till Jessica när hon var här på middag förra veckan, så jag tog ca hälften av allt då vi bara var två. Lägger dock ut hela receptet baserat på ett recept framtaget av Jennie Walldén för Kikkoman och Salma. 

Du behöver

300 gr Salmalax

Fänkål

1 fänkål

2 tsk färskpressad citronjuice

1 tsk salt

Emulsion

1 äggula

½ msk wasabi

½ msk risvinäger (4,5%)

2 dl rapsolja

1 msk soja

1 tsk flytande honung

Brödcrunch

2 skivor vitt bröd (gärna surdeg och gärna dagsgammalt)

Rapsolja till fritering

Övrigt

1 msk svarta sesamfrön

Vattenkrasse

salt

Gör så här

Brödcrunch

Smula sönder brödet i större smulor. Häll i olja i en kastrull, så att det är ca 1 cm upp. Hetta upp oljan. Fritera smulorna tills de är lätt gyllenbruna och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper. 

Majonnäs

Vispa äggula med wasabi och risvinäger. Droppa försiktigt i oljan samtidigt som du vispar hela tiden tills det blir en tjock majonnäs. Rör ner honung och soja. 

Fänkål

Skiva fänkålen så tunt du kan. Droppa över citron, salta och rör runt. Låt stå och dra. 

Servering

  1. Skiva laxen i så tunna skivor du kan. Lägg upp på serveringsfat.
  2. Lägg upp citronfänkålen
  3. Spritsa eller klicka på sojaemulsionen
  4. Strössla över svarta sesamfrön, vattenkrasse och de friterade brödsmulorna. 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *