Sojaprovning med Jennie Walldén

DSC_0003

Inte vin här i glasen inte! Nej, tre olika sorters soja. Nu undrar ni kanske om vi drack upp sojan från varje glas?  Svaret får ni lite längre ner. Vi hade dessutom bordsplacering och jag fick en vit svan, tror det betyder tur. Eller hoppas på det i alla fall. Ja, jag var alltså på sojaprovning med Jennie Walldén igår. 

Kikkoman

Vi bloggare och matjournalister fick en redig kurs om sojans historia, olika sorters soja, hur tillverkningen går till osv. Det var Kikkoman som bjöd in så en hel del handlade om de japanska familjerna Mogi och Takanashis företag Kikkoman som idag är marknadsledande i världen inom sojasås. Visste ni att ’Kikko’ betyder sköldpaddsskal och ’man’ är talet för 10 000? Enligt japansk folktro lever sköldpaddor i 10 000 år och är en symbol för lycka, framgång och ett lyckligt liv. I soja ingår sojabönor, rostat vete och salt, inget annat. Eller mikroorganismer tillsätts för fermenteringsprocessen. En mycket intressant sak var att Livsmedelsverket har analyserat sojasåser som har deklarerat vete och de uppvisade ingen gluten. På något sätt verkar gluten ha försvunnit i tillverkningsprocessen. Mycket intressant. 

DSC_0024

Så här såg glasen ut då man snurrade runt sojan i dem. Till vänster Kikkomans vanliga soja, i mitten Tamarisoja och till höger Mushroom Soy. Som ni ser så är det skillnad på konsistensen. Vi drack faktiskt inte ur glasen. Jag stack ner en sked och smakade. Den som skiljde sig mest var Mushroom soy som smakar mycket svamp och är tjockflytande. 

DSC_0031

DSC_0048

Sedan blev det de mest underbara strutarna med forellrom och sedan den mest himmelska sushi. Vi var på Råkultur här i Stockholm. De har verkligen den bästa sushin i stan. Jag har varit här några gånger tidigare och det är alltid samma himmelska upplevelse. 

DSC_0052

DSC_0041

Otroligt roligt att träffa Jennie Walldén och mina andra bloggkollegor Agnieszka, Anders och Hedvig. Visste ni att Jennie har en koreansk fusion restaurang i närheten av Lilla Torg i Malmö, Namu heter den. Dit vill jag verkligen gå!

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *