Äpple, kola och knapriga mandelsplitter? Kan det vara något för er? En gudomligt höstig kombo som passar med vaniljglass, vaniljsås eller bara som den är. Lite sirap i pajbotten ger den en extra kolasmak. Äppeltosca passar verkligen alla tillfällen, så passa på nu när det dignar av äpplen.
Du behöver
Pajskal
125 g smör
3½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
Fyllning
500 g tärnade äpplen (från skalade äpplen)
½ dl sirap
½ dl vatten
2 msk potatismjöl
Tosca
100 g smör
100 g mandelsplitter (från skalad mandel)
1 dl sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Gör så här
Pajskal
- Blanda ihop alla ingredienser till degen och tryck ut i en pajform (25 cm). Ställ in i kylen i ca 30 min.
- sätt ugnen på 200 C. Grädda skalet i ca 10 min
Fyllning
- Lägg äppeltärningarna i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och potatismjöl.
- Värm upp och rör runt försiktigt tills äppeltärningarna mjuknat något.
- Häll röran i pajskalet
Tosca
- Häll ner alla ingredienserna till toscan i en kastrull.
- Värm upp och sjud (koka inte). Rör hela tiden tills röran tjocknat.
- Häll över frukten i pajskalet och bred ut över all frukt.
- Ställ in pajformen i nedre delen av ugnen i sådär 15-20 mintuer, toscatäcket ska bli gyllenbrunt.
Hur god som helst med vaniljsås eller vaniljglass. Du kan äta pajen ljummen såväl som kall.
Åh, äpplen och tosca som är så gott
Åh, ljuvligt gott! Kram