Dags för alla barn mellan 10 och 14 år att söka till jubileumsupplagan av Kladdkakeracet! I tio år har Arla låtit barn tävla om att skapa sin bästa kladdkaka. Så fram med bunkarna och låt dem härja fritt i köket för att hitta en riktigt mumsig och finurlig kladdkaka. Anmäl dem och deras kladdkaka senast den 30 augusti så är de med och tävlar om finfina priser. För att vara med och tävla skapar man ett eget kladdkakerecept, tar en bild på kakan och anmäler sitt recept på arla.se senast den 30 augusti. För anmälning, information och tidigare bidrag klickar du dig in HÄR. En jury bedömer bidragen och väljer ut 20 recept som går vidare till semifinal. Därefter utses 6 finalister som i finalen får baka sina kladdkakor inför publik på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan (8-11 oktober).
Amy Allegrini Hobson som vann Kladdkakeracet 2014 med sin kladdkaka med marängsviss!
De fem mest populära kladdkakerecepten på arla.se
1. Kladdkaka
2. Kladdkaka med Polly och färskostswirl
3. Kladdig kladdkaka
4. Glutenfri kladdkaka
5. Kladdkaka med hallon
Fem snabba tips – så lyckas du med kladdkakan
1. Rör istället för att vispa
En kladdkaka ska inte vispas utan röras ihop. Undvik luftbubblor i smeten då luft gör kakan fluffig och därmed mindre kladdig.
2. Håll koll på gräddningstiden
Om det står 15-20 minuter i receptet så känn på kakan med en sticka redan efter 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten, men tänk på att kakan stelnar när den svalnar.
3. Välj hellre en stor kakform än en liten
Om det inte står utskrivet i receptet hur stor formen ska vara är det generellt sett bättre att använda en stor form, ca 24-26 cm i diameter.
4. Bröa med variation
Variera gärna det du bröar formen med. Att använda exempelvis kakao, kokos eller finhackade nötter ger en lite annorlunda twist på kakan.
5. Bryt av det söta
Servera något till kladdkakan som bryter av det söta, t ex en lättvispad grädde, färska bär eller en fräsch yoghurt.