5 Dokumentärer du inte bör missa på Netflix

1. Fed Up! (2014)

Upprörande om fetma bland barn i USA och matindustrins oerhörda makt och påverkan. Visste ni t ex att 80% av de kommunala skolorna i USA har kontrakt med Coca-Cola eller Pepsi?!?  Socker är åtta gånger mer beroendeframkallande än kokain och det göms undan i allt från jordnötssmör, färdiga salladsdressingar till bröd och chips. Bill Clinton medverkar på ett imponerande sätt och det är svidande kritik även mot hur Michelle Obama har flyttat fokus mot dåliga livsmedels inflytande till att mer eller mindre enbart fokusera på träning. Blev tagen, bedrövad, glad över svenska skolors matpolicy och ännu mer medveten om hur viktigt det är att äta rätt. 

2. Blackfish (2013)

En riktig tårar-i-ögonen-dokumentär. En mycket uppmärksammad  dokumentär om späckhuggare i fångenskap, LÄS på Sea World. Det är ingen barnvänlig dokumentär om gulliga djur direkt. Skrämmande och berör djupt. 

3. The Dark Matter of Love (2012)

 

En dokumentär om en amerikansk familj som bestämmer sig för att adoptera tre barn från Ryssland, samtidigt . De har sedan tidigare en biologisk dotter. Det visar sig omgående att barn som varit på institution är betydligt svårare att lära känna än de någonsin hade föreställt sig. Två experter på området föräldra-barn-anknytning hjälper familjen då allt verkligen är på väg att krascha totalt. De hjälper dem genom att filma och analysera familjens beteenden och arbetar intensivt med dem. Psykologiskt intressant. Ibland kan man bara inte låta bli att skratta åt situationerna som uppkommer i en situation då de entusiastiskt beger sig till Ryssland för att hämta hem tre ’söta’ barn som sedan mer eller mindre river huset och trycker på alla ’knappar’. Trotsåldern gånger tre. Men den är fascinerande också. 

4. Virunga (2014)

Oscarsnominerad dokumentär om Virunga National Park i Kongo. Här finns de utrotningshotade bergsgorillorna. Det finns bara 800 bergsgorillor kvar. Den visar den intensiva och farliga kampen mot tjuvjägare. Den är samtidigt ofantligt vacker om människor och djur tillsammans och en National Park som är magisk i sin skönhet och djurliv. Hoppingivande.

5. Saving Face  (2012)

Det här dokumentären gör ont, rejält ont.  Den fokuserar på kvinnor i Pakistan som blivit attackerade med syra. En välbärgad plastikkirurg, ursprungligen från Pakistan, men bosatt i London, reser tillbaka för att med plastik kirurgi försöka återställa deras ansikten någorsålunda. Det är hemskt att se, hemskt att syra kastas i någon ansikte som om det vore ett glas vatten. Omöjligt att förstå. Men dokumentären inger även hopp, hopp om kvinnor som börjar ta kontrollen och vägra att bli passiva offer. 

Linda

2 kommentarer

  1. Åhhh, jag måste verkligen kolla på The matter of love!! 🙂
    Vilka vann förresten CaseApp-tävlingen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *