Ceviche med lax, jordgubbar och vattenmelon

Här är mitt tips till midsommar på en av mina paradrätter: Ceviche med lax, jordgubbar och vattenmelon. Jag blev tvåa i en tävling med bl a Tom Sjöstedt i juryn, med den här rätten. Receptet trycktes upp och fanns i butik så det kan hända att ni sett det. Hög kvalitet på ingredienserna maxar smakerna i cevichen. Kan förberedas och är maximalt somrig och midsommar i smaken.

 

Ceviche med jordgubbar och vattenmelon (4 pers)
250 g lax (eller laks som de skriver det i Norge)
1 röd chili
2-3 salladslökar
3 lime
2 msk olivolja
15-20 jordgubbar
1-1½ dl vattenmelon i tärningar
3 msk koriander
1 tsk Flingsalt
Tellicherry Svartpeppar (finns bl a i Santa Marias sortiment)
2 skivor kavring
Gör så här
Skär laksen i 1&x1 cm stora tärningar. Finhacka salladslök. Dela chilin på längden och ta ur fröhus och kärnor, hacka mycket fint. Blanda ihop i en bunke. Tillsätt salt, olja och pressa över limesaft (behåll de urpressade skalen). Rör runt och ställ in i kylen i minst en timme, gärna några timmar till. Laksen ska vara vit och fast.
Under tiden laxen marineras i kylen river du limeskal motsvarande en lime och ställer åt sidan. Skölj och rensa jordgubbar. Skär jordgubbar och melon i sådär 1 cm stora bitar eller tärningar (Spar några jordgubbar till dekoration). Hacka koriander fint (Spara några blad till dekoration).
Skär tunna skivor av kavringen. Skär bort kanterna. Stek i stekpanna med lite olivolja så de får färg. Skär skivorna snett över till trianglar.
Ta ut bunken ur kylen blanda försiktigt ner jordgubbar, melon, koriander och limeskal. Smaka av med grovmalen tellicherry peppar och eventuellt mer salt. Pyttsa upp i severingsglas. Dekorera med jordgubbe, korianderblad och en skiva kavring.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *