Mormors lemonad var något alldeles speciellt. Sådär precis innan sommaren gör jag alltid en laddning som man sedan bara spär ut. Brukar frysa ner i istärningsfack och ta upp några till en kanna eller glas. Lemonad passar finfint till sommarsallader, fikat, grillat eller bara sådär avkylande fräscht en varm dag. Barnen och jag smakade av lemonaden med is och med mitt bästa recept på kanelbullar.
Du behöver (till ca 4 l färdigblandad lemonad):
3 citroner (stora eller 4 små)
1 stor msk citronsyra
5 dl socker (men det är verkligen efter smak)
1 l vatten
Gör så här:
Koka vattnet. Riv det gula på citronerna (absolut inte det vita) och häll i bunke, pressa ner saften från citronerna, Strö över citronsyra, i med sockret och häll över det kokade vattnet. Rör om några varv och låt stå över natten. Häll lemonaden genom en finmaskig sil så att det mesta av citronrivet stannar i silen. Jag blandar drygt 1/4 lemonad och knappt 3/4 vatten.
Drick med massa is. Det är så friskt, gott och passar verkligen till all sommarmat!
Gud va gott ! Lemonad och nybakta bullar är SOMMAR !
Ohh….lemonad är så otroligt läskande och gott. Bara att invänta de där varma sommardagarna. Verkar dröja… 🙁