Tiramisu – En gudomlig upplevelse

DSC_0096På Nyår blev det den här härliga Tiramisun. Det var inte jag som gjorde den, men jag har nu tjatat till mig receptet och kan garantera att den var helt gudomlig. I Tiramisu så är det traditionellt Amaretto. Men du kan även vara lite Wild & Crazy och ta 6 cl konjak och 2 cl Frangelico för att bryta ner spritigheten hos konjaken. Snart helg hörrni!DSC_0101

Kan också rekommendera Tiramisu med hallon, en dessert som jag gjorde första gången för flera år sedan. Det är en perfekt kombination: hallon, alkohol, kaffe och kex
Du behöver (6-8 port)
6 äggulor
6 msk socker
1½ äggvita
750 g Mascarpone
1½ citron (skalet)
15 savoiardikex (men det är beroende på den form du använder)
3½ dl starkt kaffe (gärna espressostyrka)
6 cl Amaretto (eller Marsalavin)
Kakao, några bitar mörk choklad
Gör så här
Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa äggvitan till fast skum i en annan bunke. Vänd ner den vispade äggvitan i äggfluffet. Vänd även ner mascarpone, lite i taget, och citronskal.
Blanda kaffet med alkoholen. Doppa Savaoiardikexen snabbt i kaffeblandningen. Viktigt att kexen inte suger upp för mycket vätska då de ska vara delvis spröda då du lägger dem i formen. Lägg de doppade kexen i formen.
Bred över hälften av mascarponeblandningen. Lägg på ett till lager av doppade kex och det sista av mascarponeblandningen över. Ställ kallt i några timmar, gärna över natten.
Vid servering siktar du över kakao och river några bitar mörk choklad puderfint över tiramisun.
Ps. Prenumerera gärna på Matstugan så missar du inte recept, tävlingar, tips mm. Genom att gilla inlägget på Bloglovin’ så får fler ta del av receptet!

Linda

0 kommentarer

  1. Tror du att man kan göra halva mängden om man vill inte ha så stor? TACK för receptet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *