Ceviche med lax, jordgubbar och vattenmelon

Här är då min ceviche som gav mig en medaljplats i Norsk Laks tävling. Det här receptet kommer till butikerna under sommaren. Cevichen är en riktig somrig en med jordgubbar och melon. Den fullkomligt smälter i munnen och har en massa smak av koriander, chili och lime. Råvarorna är A och O här så kosta på dig en bra lax till cevichen, t ex Salma lax eller laks (vilket betyder att det är norsk, färsk lax).
Ceviche med jordgubbar och vattenmelon (4 pers)
250 g lax (eller laks som de skriver det i Norge)
1 röd chili
2-3 salladslökar
3 lime
2 msk olivolja
15-20 jordgubbar
1-1½ dl vattenmelon i tärningar
3 msk koriander
1 tsk Flingsalt
Tellicherry Svartpeppar (finns bl a i Santa Marias sortiment)
2 skivor kavring
Gör så här
Skär laksen i 1×1 cm stora tärningar. Finhacka salladslök. Dela chilin på längden och ta ur fröhus och kärnor, hacka mycket fint. Blanda ihop i en bunke. Tillsätt salt, olja och pressa över limesaft (behåll de urpressade skalen). Rör runt och ställ in i kylen i minst en timme, gärna några timmar till. Laksen ska vara vit och fast.
Under tiden laxen marineras i kylen river du limeskal motsvarande en lime och ställer åt sidan. Skölj och rensa jordgubbar. Skär jordgubbar och melon i sådär 1 cm stora bitar eller tärningar (Spar några jordgubbar till dekoration). Hacka koriander fint (Spara några blad till dekoration).
Skär tunna skivor av kavringen. Skär bort kanterna. Stek i stekpanna med lite olivolja så de får färg. Skär skivorna snett över till trianglar.
Ta ut bunken ur kylen blanda försiktigt ner jordgubbar, melon, koriander och limeskal. Smaka av med grovmalen tellicherry peppar och eventuellt mer salt. Pyttsa upp i severingsglas. Dekorera med jordgubbe, korianderblad och en skiva kavring.

Linda

0 kommentarer

 1. Ojoj, Linda! Du är så produktiv Linda! Du hinner laga, fota och blogga mängder med inlägg där jag hinner ett! Supermamma är ditt mellannamn! Fantastiskt smarrig verkar den där cevichen!

  Svar:
  HaHaHa, men å andra sidan hinner jag aldrig se film, läsa en ordentlig bok, följa serier osv. Kram du!
  Linda /Matstugan
 2. Wow, vad fantastiskt gott det där såg ut! Den ska jag testa i sommar 🙂 Stort grattis till medaljplatsen! Den förtjänar du väl.

  Svar:
  Tack söta du! Kändes bra att jag vågade tävla live sådär. Sedan när det går bra så kan det ju hända att man vågar igen, någon gång:-)
  Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *