Det där perfekt bakade brödet

Under kvällen med Electrolux och Maria Blohm så gjorde jag det här brödet som fick följa med hem. Vilken lyxfrukost det blev. Jag kan fortfarande inte riktigt förstå att jag har gjort det. Men Maria Blohm guidade oss så pedagogiskt och fick allt att verka enkelt. När jag gör brödet nästa gång (SNART) så ska jag ta bilder för varje moment så ni får till det med formen ni också. Gå in på Maria Blohms sida så har hon där filmer som visar hur man gör glutenprov, och formar bröden snyggt. Ni bör absolut ha en termometer och en köksvåg (de är mina favoriter i köket).
Tricks och Tips som jag lärde mig under kvällen:
Glutenprov – Så vet du att degen är färdigblandad. Gör du genom att ta en degklump medan du håller på och rör ihop degen. Dra ut degen så mycket du kan. Är den färdigblandad så ska det gå att dra ut och nästan kunna läsa tidningen igenom degen.
Innertemperatur – Ett bröd är perfekt färdigt att ta ur ugnen då det har en innertemperatur på 96-98 grader. Med en köks- eller ugnstermometer behvöer du alltså inte bry dig om tiden, och det blir alltid prefekt.
Jäsning – Jäs bröden i ugnen genom att ställa in degen i mitten på en kall ugn. Underst ställer du en kastrull med kokhett vatten och stänger luckan. Bästa miljön för degen att jäsa.
Grundrecept bröd
500 g kallt vatten
5-25 g jäst
10 g sirap (kan uteslutas)
20 g olja
80 g Vinjett Fullkorn
700 g Vetemjöl Special
12 g salt
Gör så här
Arbeta alla ingredienser utom saltet i degblandare/assistent i ca 10 min på lägsta hastighet. Gör gärna glutenprov för att se om degen är färdig. Tillsätt salt och kör i ytterligare 2-3 min.
Låt degen vila i inplastad bunke mellan 1,5 timme (25 g jäst) till 5 timmar (5 g jäst), kom ihåg att längre viltid ger mer smak!
Dela upp degen i 3 limpor, ca 440-450 g styck, och rundriv, vik till limpor (se Marias sida för instruktion). Låt deglimporna jäsa under plast eller med vattenånga (i ångugn eller med kastrull på botten i kall ugn och degen ovanför på gallret och stängd lucka). Maria skriver på sin sida att ’ett färdigjäst bröd ska fjädra tillbaka lätt när man trycker på det med fingrarna. Hela brödet ska dallra om man puttar lite i enda änden. Generellt kan man säga att de 30 minuter som ofta anges i recept är alldeles för lite. Då kommer brödet fortfarande vara stabbigt och tungt. Minst dubbla den tiden skulle jag säga.
Grädda i 220 grader i 25 minuter, eller tills innertemperaturen är 96 grader.

Linda

0 kommentarer

  1. Hur länge ska brödet jäsa sista jäsningen? Ska första jäsningen också ske i ugn? Kram

    Svar:
    Nu har jag lagt in instruktioner för sista jäsningen. Ungefär 1 timma ska det jäsa sista gången, men Maria tittar och känner på brödet för att se när det är färdigjäst, Se mitt inlägg med länk till hennes sida för hur man kan se att det är klart:-)
    Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *