Shepherd’s pie – pubmat och hemmamat

Hade en dagiskompis till Annie med mamma och lillebror på besök häromdagen. Gjorde då Shepherd’s pie. Jag gjorde den kvällen innan så var det bara att ställa in i ugnen och värma då de kom, riktigt bra och gott!!

Ps. Ni som inte vet så är Shepherd’s Pie riktigt engelsk husmankost. Du kan beställa Shepherd’s pie på vilken pub som helst i England.

Du behöver
Köttfärs
400g köttfärs
1 morot
2 dl frysta ärtor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 buljonggrej
1 dl vatten
1 tsk lökpulver
1 tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
smör, salt

Potatismos
800-850 g potatis
1½ dl mjölk
1 tsk lökpulver
2 äggulor
smör, salt, svartpepparGör så här

Sätt ugnen på 250 C

Börja med moset. Skala potatisarna och dela på mitten. Koka tills de är mjuka.

Sätt under tiden igång med köttfärsen. Stek köttfärsen i smör i en gryta. Tärna moroten i små tärningar. Tillsätt morotstärningarna, krossade tomater, tomatpuré, buljonggrej, pressad vitlök, vatten och alla kryddor. Låt småputtra ca 7 minuter. Häll i de frysta ärtorna.Se om det behöver saltas något mer. Låt grytan stå kvar på eftervärmen på plattan.

Fortsätt med moset. Mosa potatisarna och blanda ner smör, mjölk och kryddor och sist äggulan.
Häll köttfärsen i smord ugnsfast form (eller ha kvar i grytan som jag hade, dvs om den inte har några plasthandtag som smälter i ugnen). Bred över moset.

Gratinera i ugnen i ungefär 15 minuter tills det hela fått färg (längre om du förberett den dagen innan, helt enkelt tills den är varm och lite fint brun på moset).

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *