Tryffelrisotto med bacon- och parmesanspäckad kyckling

Kycklingen
2 kycklingfiléer
2 knaperstekta skivor bacon
1 tomat
Parmesan (några hyvlade skivor)
Tandpetare (till att fästa ihop kyclingen så innehållet inte åker ut)

Skär ett snitt på längden på varje filé och lägg i knaperstekt bacon, tomater och hyvlad parmesan. Fäst ihop med sådär 2 tandpetare på varje. Brynstek i pannan (Jag brukar inte salta så mycket, för det är så mycket salt och smak i ost och bacon). Lägg över i ugnsfast form och in i ugnen sådär 15-20 minuter på 200 C. Ta ut och lägg att vila ett tag innan du skär upp den i skivor.

Risotton
3 schalottenlökar
8-10 dl grönsaksbuljong (el svampbuljong)
1 msk olja
3 msk smör
400 g blandad svamp (i frysdiskarna brukar de ha färdiga påsar med bra blanding)
3 dl avorioris el arborioris
3 dl vitt vin
3 dl riven parmesan
1-2 msk tryffelolja
½ dl finhackad persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Finhacka löken. Koka upp grönskabuljongen (den ska vara varm då du häller den i risotton). Fräs löken mjuk i olivoljan och smöret i tjockbottnad kastrull utan att den tar färg. Fräs svamphacket i en stekpanna och ställ undan ett tag. Lägg i riset bland löken och låt fräsa någon minut så att riset blir genomskinligt. Häll på buljongen på riset lite i taget, ca 2 dl, samtidigt som du rör. Tillsätt även lite vin i taget. Rör som bara den hela tiden! Efter 10 min kan du hälla i svampen. Fortsätt röra och hälla i sådär 20-25 min.

När risotton är perfekt krämig dra kastrullen från värmen och blanda i den rivna parmesanen. Smaksätt med tryffeloljan försiktigt så det inte blir för mycket smak. Salta och peppra och i med persiljan.

Jag tycker trögflytande sockrig balsamico passar fantastiskt till i stort sett alla slags risotto. Man kan såklart köpa den, men det är så enkelt att göra själv. Du tar 2 dl balsamico och 1 dl socker. Koka under lite omrörning ett bra tag tills hälften kokat bort och den blir tjockflytande. Sen är det bara att garnera hela tallriken med den eller ha på sidan.

Jag har blivit lite besatt av tryffel och vill ha det i så gott som allt just nu: soppa, dipp till chipsen, potatismos osv. Men det passar ju faktiskt till allt. Man kan nu också hitta tryffeloljor på vilken välsorterad matbutik som helst. Jag har en vit tryffelolja hemma och en burk med tryffelsalt. De är rätt dyra att köpa, men otroligt dryga för bara en liten gnutta ger smaken.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *