Saffransbullar med äpple och mandelmassa

Otroligt goda saffransbullar fyllda med kanel, mandelmassa och äpple. Känns de inte nästan lite nyttiga också när man har äpple i?

Saffransbullar med kanel, mandelmassa och äpple

Ca 16-18st

Deg:
25g jäst
8½ dl vetemjöl
1krm salt
2½ dl mjölk
1 kuvert (½g) saffran
½ dl strösocker
75g rumsvarmt smör
1 ägg

Fyllning:
75g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
100g mandelmassa
1 litet äpple

Ägg till pensling
Pärlsocker att strö över

Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken fingervarmt. Stöt saffran fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, ca 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.

Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet (låt vätskan rinna av lite innan) och strö över degen. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna i bullformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 225 C, ca 8-10 min.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *