Pizza Margherita – Tips och tricks

pizza-margherita-a-la-mutti 

Pizza Margherita och Pizza Napoletana är trend just nu och tro mig, trenden har enbart påbörjats. Det är snabbmat på de bästa råvarorna. Vi talar om en till synes enkel pizza med tomater, mozzarella och basilika. Hemligheten ligger verkligen i kvaliteten på råvarorna. Det ska vara en bra mozzarella, eller buffelmozzarella, en fantastisk olivolja, långjäst deg med pyttelite jäst och såklart en helt otrolig tomatsås. Om du ska få kalla den Pizza Napoletana så ska tomaterna vara San Marzano tomater. Jag har aldrig varit ett fan av Pizza Margherita för att jag har tyckt att det är för lite topping. Men efter att ha testat en äkta pizza Margherita så finns det ju inget som slår den då den görs på de bästa råvarorna. Så jag har blivit omvänd men kräsen med råvaror. Den faller liksom platt annars. 

Fick en pizzaskola då jag var på event på helt makalösa pizzerian 800 Grader i Vasastan med Mutti. Tänkte dela med mig av deras recept, tricks och tips. Kom ihåg att du sätter pizzadegen ett dygn innan. 

Pizza Margherita

Pizzadeg

300 g vetemjöl special

200 g vatten

3 g jäst

12 g salt

10 g olivolja

Topping

1 burk Mutti polpa

1 buffelmozzarella

50 g Fior di latte

100 g körsbärstomater

½ dl olivolja

Färsk basilika

Flingsalt 

Gör så här

Pizzadeg

Gör pizzadegen ett dygn innan. 

 1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt vatten och olja. Blanda så att jästen löses upp. 
 2. Vänd ner mjöl och salt. 
 3. Knåda degen ordentligt i bunken, gärna med matberedare. Knåda tills gluten bildats. 
 4. Låt degen vila i 30 minuter i bunken med plastfolie över. 
 5. Knåda den en omgång till. 
 6. Låt jäsa i en timme. 
 7. Knåda ner och lägg in i kylskåpet.
 8. Ta ut degen sådär 3 timmar innan du ska baka ut den och forma två bollar. 
 9. Låt jäsa i rumstemperatur tills de har dubblat i storlek.
 10. Redo att bakas ut

Topping

Gör alltså pizzadegen ett dygn innan och kom ihåg att ta ut den 3 timmar innan den ska bakas ut.

 1. Dela kösrbärstomater på mitten. Dressa med olivolja och lite flingsalt och rosta i ugn på 150 g i ca 30 min. 
 2. Gör en tomatbas genom att blanda Mutti Polpa med en riktigt god olivolja och salt. Smaka av tills den är tillräckligt salt och aromatisk av olivoljan. 
 3. Baka ut pizzadegen. Lägg ett tunt lager tomatsås och fior di latten. In i ugnen på högsta möjliga temperatur.
 4. När pizzan är klar drar du sönder bitar av buffelmozzarellan för hand och lägger på varje bit. Toppa pizzan med några ugnsrostade körsbärstomater och färsk basilika.
 5. Pensla kanten med lite olivlja, droppa över lite olivolja och flingsalt, servera 

 

Tips & Tricks för bästa pizzan

 • Jäst – Använd mycket lite jäst (3 gram för 4 pizzor) och ha en lång jäsningstid (1 dygn) . Det ger en syrerik deg och resulterar i krispigare botten och jästsmaken försvinner vid en längre jäsningstid
 • Utbakning – Använd händerna och tryck ut degen med fingrarna. Använd inte kavel, då du då drar ut syret ur degen. Man vill ha så mycket luft som möjligt kvar i degen för ett luftigt och knaprigt resultat
 • Tomatsåsen – En bra genväg för att enkelt få en aromatisk och god tomatbas till pizzan, utan att koka och stå i, är att ta en burk krossade tomater, blanda in rikligt med olivolja och salta och peppra efter smak. – Använd en tomatburk av hög kvalitet som har en fin smak av tomater, förslagsvis Mutti Polpa – Olivoljan tillför både smak och gör såsen mer aromatisk, men förbättrar även tillagningen. Fettet i oljan leder nämligen värme och gör att såsen börjar koka i ugnen vilket ger både en godare smak och en krispigare botten.

Topping och gräddning

 • Topping – Om du ska ha mozzarella på pizzan, använd gärna Fior Di Latte (dvs mozzarella av komjölk) till att grädda i ugnen. Buffelmozzarella innehåller högre andel vätska och om du har den i ugnen kommer du få små pölar av vätska på pizzan. Detta kan göra botten mindre krispig. – Vill du ha svamp på pizzan? Tänk på att svampen innehåller mycket vätska – och vätska det har vi ju redan konstaterat kan resultera i en mindre krispig botten. Ett alternativ är därför att steka svampen innan du lägger den på pizzan – men det finns en genväg att ta. Genom att blanda den råa svampen med lite olivolja innan du lägger den på pizzan så slipper du att svampen släpper sin vätska! 
 • Gräddning – Ha så hög temperatur som är möjligt i din ugn! – Pizzan är färdig när kanterna börjar bli bruna och osten fått fin färg – Ett bra tips för att få en krispigare botten är att ställa in din plåt i ugnen en bra stund innan det är dags att grädda pizzan. Baka ut pizzan på ett bakplåtspapper så är det sedan enkelt att lägga över pizzan på den varma plåten. Den extra skjutsen i undervärmen kommer ge ett extra krispigt resultat på botten!

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.