Vin möter Mat i en magisk kväll

Vin möter mat

Muffloninnerfilé med risotto och smörstekta kantareller, Lammsalsiccia med lufttorkad lammbringa på silverlökskräm, Rödräkor med chimichurri, majspuré och bönsallad och TRE helt ljuvliga desserter med choklad, tonkaböna, mango, mandel. Låter som en dröm, eller hur? Det var vad som lagades under kvällen och jag testade både ett och annat som jag inte testat tidigare. 

Vin möter mat

Precis så var det faktiskt på bästa eventet någonsin: Vin Möter Mat på restaurang Syster o bror  för några söndagar sedan. Två gånger per år bjuds runt 40 människor in till en Vin Möter Mat kväll på Restaurang Syster o Bror. Det är Karoline och Fredrik som roddar ihop allt på ett helt otroligt sätt. 

Vin möter mat 1

Det är foodies, bartenders, sommelierer, kockar och dessertmästare som under en kväll tillsammans skapar magi i köket med mat, drinkar, vin, desserter och tilltugg som matchas till perfektion. Det blir massa spännande möten, utbyten av erfarenheter och nya kontakter till det sociala nätet.  Att bli inbjuden är en makalös ära och en garanterat härlig kväll.

14055124_1190521494323957_4978241040776679076_n (1)

Älskade den här kvällen. Här ser ni mitt team Finger Food var vår lott. Vi delades in i lag på runt 6 personer i varje där någon är sommelier, bartender och några mer fokuserade på mat. Sedan sätter vi ihop några rätter och matchar med vin och drink till. Det finns även någon i varje lag som är mood manager, alltså ser till att alla har det bra. Toppen. 

DSC_0007

Brännland Pernilla Perle

Men det började faktiskt redan på söndagseftermiddagen med mingel, goda drinkar, lite tävlingar. Vi fick testa Brännlands nya cider: Brännland Cider Pernilla Perle, en halvtorr cider gjord på 100% svenska äpplen, verkligen en fantastisk cider som jag kommer beställa (finns enbart i beställningssortimentet på Systemet), perfekt till asiatiska rätter och rätter med fläsk. Känns som att den med sin frikshet och 8% är perfekt till mycket, funderar på att ha den till julmaten i år. Har ni inte testat deras tidigare Brännlands Iscider som är ett isvin men gjort på äpplen istället för druvor, så bara gör det. En av mina stora favoriter. Matchas perfekt med ostar eller t ex en knäckig äppelkaka

Efter vi blivit indelade i lag får vi själva plocka ihop ingredienser från bord som dignar av de mest spännande saker: vaktelägg, färska hasselnötter, kål i olika färger, svampar av olika slag, örter, kryddor och bär. 

14079990_10153662070696536_6547654956565562302_n

Jag och Mille som är Kock på Djuret stämmer av vad vi ska ha till våra Finger Foods. Sedan sattes det igång intensivt. Alla får en tid då deras rätt ska vara klar och serveras. Eftersom vi hade finger food så var vi först ut. Så vad blev det?

Vin möter mat

Jo, det röktes silverlöksskal för att göra rökta små silverlökar, bland annat. Det är inte så svårt att få till rökig smak på något. Bränn av skalen i lite folie i en bunke och sätt över folie över allt så att röksmaken får ryka runt därinne. Upprepa några gånger så har du en helt underbar röksmak på maten. Vi satsade på fyra olika sorters finger food med fyra olika slags korv från Roslags Salsiccia. En av de små finger foods vi gjorde, ser du ovan: Hjortsalsiccia på rå jordärtskockschips med kräm på blåbär och friterad taggsvamp. Det ni! Så gott!

Vin möter mat

Av det rökta blev det lammsalsiccia med lufttorkad lammbringa på silverlökskräm i rökt silverlöksbåt. Och det var galet gott!

Vin möter mat

Vildsvinssalsiccia på salladsblad med färsk ingefära, creme fraiche och hyvlad färsk hasselnöt var en annan höjdare av team Finger Food. makalöst vad kreativ man kan vara ibland. Så nöjd!

DSC_0062

Allt fotas givetvis!

Vin möter mat

Förrättsteamet hade gjort en så underbar majskräm med rödräkor på spett med chimichurri. Toppen! Till varje rätt från början till slut så matchas ett vin av en sommelier i respektive team och en bartender från respektive team tar fram en drink. Jag kan inte ens återge allt det drinkarna innehöll så avancerat. Det var bartenders från kända krogar i Stockholm så drinkarna var proffsdrinkar med fingertoppskänsla för kombinationer. 

DSC_0124

Huvudrätten: Muffloninnerfilé med risotto. Så intressant, har aldrig testat mufflon. Har ni? Det var gott, men svårt att beskriva smaken. 

14046131_1191631734212933_2717444169000760439_n

..och hoppsan, det jag trodde var en oliv på tandpetare tillsammans med en drink, det var ett tillagat fasanhjärta. Jahopp, då har man testat det också. Smakar inte som oliv, men rätt milt. 

DSC_0103

Ja, och efter allt som man redan hade satt i sig så kom då tre desserter. Två av dem chokladiga och en fräsch mellandessert på äpple. Den högst upp var med brownie, mandelkräm, tonkaböna och mango. Himmelsk. 

Tack snälla Karoline och Fredrik för en helt underbar kväll med extra allt! Fantastiskt arrangerat och organiserat.

FOTO av mig och några av Magnus Reuterdahl

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.