Green Kitchen Stories och Spännande grynblandningar från ZETA

Zeta gryneffekten Green kitchen Stories

Kärlek på den här rätten, framtagen av helt otroliga Green Kitchen Stories. De har komponerat den för ZETA för lanseringen av sprillans nya grynblandningar, ekologiska. Kika på Färgstark Sallad på fem gryner för receptet på en fascinerande god och mättande sallad med ugnsbakade jordärtskockor, polkabetor, buffelmozzarella, pinjenötter, vindruvor  och Zetas fem gryner på emmervete, korn, långkornigt råris, kamutvete och fullkornshavre. 

Green Kitchen Stories

Det var lanseringsevent på ZETAs huvudkontor för deras fyra nya grynblandningar. I samband med det har ZETA gett David och Luise från Green Kitchen Stories i uppdrag att skapa något gott med grynerna. Resultatet ser du ovan. Magiskt gott. Jag pratade en del med David och Luise och imponerades av hur verkligen öppna, lättsamma och trevliga de var. Vi pratade barn, hur de gör med sina barn på resor, hur man avväger hur mycket man visar dem på sina bilder och så. Ja, och sedan pratade vi hur vi alla tre har skurit av fingertopp med mandolin, eller Luise som var den som hade gjort det värst med stavmixer. 

De pratade om hur de tänker kring de rätter de komponerar, att de alltid försöker sätta ihop rätter som balanseras i syra, sötma, sälta och fett. Jag håller med, det är verkligen knepet för de bästa rätterna man skapar. Deras färgsprakande rätter är en sann inspiration. Ett knep som de gav var att alltid lämna några grönsaker okokta som har färgen kvar och som man dekorerar med. Blir snyggt på foton. 

DSC_0095

Bästa sortens event där vi inte bara fick en undebar chokladig dessert, framtagen av Marie Butler som driver restauranger i London och har startat en clean-food-restaurang Happy M Kitchen i Göteborg. Chokladkakan ovan är gjord på farrogrynen och svarta bönor. Det ni, det rodde ni kanske inte? Bara måste testa den på barnen. Jag har receptet och  om inte Zeta har den på sin sida så lägger jag upp det senare om ni vill ha det. 

ZETA

ZETA som de uttalar [SÄTA] när jag hela tiden sagt [SEETA] har ett så mysigt huvudkontor. Jag tog sällskap med Eva Nordlinder som är chefredaktör på Hembakat från eventet och vi sa båda att vi ville jobba hos ZETA bara för att få hänga på deras huvudkontor.

zeta grynblandning

Här är de då grynblandningar i mindre sortens påse som är tänkta till 4-6 portioner. Men beror verkligen på hur man använder dem, som topping till soppor, i en smoothie eller gröt, som bas i en sallad eller till en risotto. Det ska bli ett sant nöje att göra rätter med dessa ekologiska gryn som jag fick en påse var av. De här grynen är faktiskt snabbmat, de tar alla 4 sorterna 10 minuter för att bli klara. Här har ni sammansättningen av de 4 sorterna:

5 gryner: emmervete, korn, långkornigt råris, kamutvete och fullkornshavre  som passar i rustika grytor och matiga sallader

Orzo-mix: blandning av både baljväxter och sädesslag som korn, lupinbulgur, delade gula linser och delade gröna ärtor. Grynblandningen är särskilt lämplig till risotto, i soppa eller som tillbehör.

Italiensk Farro: Ett favoritgryn som italienarna gärna använder i risotton i stället för ris. Farro består till hundra procent av emmervete, som passar utmärkt till risotto men också i soppor och matiga sallader.

Fullkornsbulgur och Quinoa:  Fullkornsbulgur med skalet kvar vilket gör den både fiber- och näringsrik. I sällskap med röd quinoa, god i både varma och kalla sallader eller som tillbehör till både kött, fisk och fågel, gärna i sällskap med exempelvis soltorkade tomater och fetaost

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.