Shakshuka, baby – Sveriges Mästerkock

shakshuka middle eastern cuisine

Shakshuka med mustig tomat, paprika, lök och härliga kryddor som spiskumminfrön, fänkålsfrön och saffran,  örter som koriander och bladpersilja. Allt toppat med många ägg som får puttra klart i såsen. Du kan göra en shakshuka lite hur som, du kan ta krossade tomater istället för färska, byta ut kryddor och örter. Huvudsaken att du har paprika, tomater, lök, olivolja, ägg. Du hittar även Shakshuka med krossade tomater här på bloggen.

shakshuka middle eastern cuisine

En helt vegetarisk mellanösternrätt som kan ätas som frukost, brunch eller middag med lite tillbehör till, om man vill.  

shakshuka middle eastern cuisine

Ja, det här var mitt bidrag i slutauditions på Sveriges Mästerkock i Gävle. Inte just den här Shakshukan för den här har jag gjort hemma. Vi fick inte ha telefoner eller kameror i utmaningarna, så inga kort tyvärr från just de tillfällena.

shakshuka middle eastern cuisine

Utmaningen var att göra en rätt med ägg i centrum. De allra flesta valde att göra pocherat ägg (det tänkte jag göra i helgen till er). Jag hade också en snabb tanke att göra pocherat ägg, men jag ville göra något annorlunda, och jag inspireras verkligen av mat från andra kulturer. Allt om Sveriges Mästerkock om hur det gick till på utmaningarna, hur det kändes under utmaningarna och reaktioner på att inte gå vidare, allt om det kommer i ett senare inlägg. Nu till receptet på Shakshuka.

Den Shakshuka ni ser här är en rätt liten Shakshuka för 2-4 personer, beroende på hur hungrig man är. Bara att dubbla och ta en stor panna.  Du kan med fördel göra t o m steg 6. Sedan är det bara att knäcka i äggen och låta det sakta men säker bli klart för att avnjutas. Extra gott med pitabröd till och även hummus, en klick yoghurt. 

Shakshuka (2-4 pers)

½ tsk spiskumminfrön

½ tsk fänkålsfrön

½ dl olivolja

1 gul lök, skuren i strimlor

1 röd paprika, skurna på längden

1 gul paprika, skurna på längden

2 tsk farinsocker

1 pkt saffran (0,5 g)

1 nypa cayennepeppar

½ tsk rökt paprikapulver

3 msk färsk bladpersilja, hackad

2 msk färsk koriander, hackad

4 mogna tomater, grovt hackade

3 ägg

salt, svartpeppar

Gör så här

 1. Rosta spiskummin- och fänkålsfrön i torr, het panna, någon minut bara.
 2.  Tillsätt oljan och löken och sautera (dvs tillaga i het olja utan att bränna) i några minuter. 
 3. Lägg i paprika, socker, bladpersilja, koriander och fortsätt sautera några minuter så allt blir gyllenbrunt och smakerna blandas.
 4. Tillsätt hackade tomater, saffran, rökt paprika och cayennepeppar. Sänk värmen. Låt småkoka i ca 10-15 minuter. Om det blir för tjockt så tillsätter du lite vatten. 
 5. Smaka av med salt och peppar. 
 6. Hit kan du förbereda innan, om du vill
 7. Gör så många gropar som du har ägg. Knäck ett ägg i varje grop. Salta, peppra. Sätt på värmen på rätt låg värme. Sätt på lock och låt äggen tillagas under ca 10-15 minuter. De ska vara bara precis klara (de efterkokar även då du stängt av värmen).
 8. Strössla över färsk koriander och bladpersilja. Servera

shakshuka middle eastern cuisine

Linda

5 kommentarer

  • Ja, visst är det gott. Tänkte smula lite feta över nästa gång. Har du testat det? KRAMAR

 1. Hej Linda

  Inget jag hört talas om men det såg onekligen spännande ut!

  Jag har läst din blogg i några år men jag är dålig på att kommentera, sorry. När jag såg skymten av dig i uttagningarna på Sveriges Mästerkock (favvisprogram) blev jag jätteförvånad, men det är ju Hon! Typ som Hon ”känner ju jag” =) Tråkigt att du inte gick vidare, jag har lagat många av dina recept & blivit helnöjd.

  Jag blev väldigt förvånad när jag såg hur gammal du är. Jag har aldrig reflekterat över det utan mest tänkt att du är väl ”i min ålder” ev några år yngre, som Bambi (vet att ni är vänner). Du ser inte en dag äldre ut i alla fall =)

  Ser fram emot att följa din recept under våren!

  Kram
  en annan Linda

  • Så roligt att du skriver, blir verkligen glad för kommentarer! Ha Ha, jo, jag brukar höra att jag ser så mycket yngre ut:-) Hoppas att skriver lite kommentarer till mig igen:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *