Food & Friends Trendspotting 2016 – Get Dirty

Food and friends Trendspotting 2016

Get Dirty, är årets tema på Food and Friends Trendspotting 2016.  På Berghs School of Communication presenterade Lennart Wallander, VD på Sveriges enda kommunikationsbyrå specialiserad på mat, dryck och måltider, 2016 års trender inom mat- och dryckesbranschen. 

DSC_0151

Istället för en nyttig wrap (som var vad vi bjöds på förra året) bjöds vi innan presentationen på milkshake med cookie dough glass och chips lite slarvigt direkt ur påsarna, skräpmat och stökigt uppdukat är det som gäller 2016 alltså. Det ska nu vara lite rått, hantverksaktigt och långt ifrån perfekt. Några av de förutspådda trenderna på tema Get Dirty

Trender 2016 

  • Eat Clean – Ingredienslistor med större fokus på vad som saknas än vad de innehåller, dvs free from: gluten, wheat, nuts, soy, lactose
  • Fett – Ett stort uppsving för fett i alla former. Fett är rätt helt enkelt. Talgfett kan köpas i butik och talgljus på restaurangbordet smälter ned och används som dipp till brödet.
  • Dirty Pommes – de ska vara oskalade, trippelfriterade, överösta med ost och stökigt serverade som hos Lardo Sandwiches
  • Burgare som tillagas lite hantverksmässigt och serveras hur som i en ’rå’ miljö, se t ex hos eatdirtyburger.com
  • Hantverk och imperfektion som i t ex IKEAs kollektion Sinnerlig eller i förpackningar och skyltar som är handritade, ojämna, naivistiska och enkla. 
  • Mash It Up – Restaurangerna blandar olika kök och hejvilt , som t ex hos New York restaurangen Dirty French eler Washington restaurangen Rose’s Luxury som serverar pasta med tomater och jordgubbar
  • Drinkar – ska nu smaka av stenar, lava, lera och cement eller av blommor, som hos Londonbaren Dandelyan
  • Burken – Högsta trend att förpacka allt på burk: vin, kaffe eller varför inte en fattappad Guinness som försluts framför ögonen. Miljövänligare och bättre för drycken. 
  •  Kaffet säljs i större utsträckning kallt och te blir alltmer populärt. Matcha högsta trend.
  • Mylk – Mjölkalternativ som mandelmjölk, hasselnötsmjölk och havremjölk 
  • Waste – Vi blir privat bättre på att ta hand om hela råvaran och rester, restaurangerna använder alla delar och tar vara på svinn och gör de mest delikata rätter på morotsblast, kycklingskinn, waste från råsaftcentrifugen, det kallas Trash Cooking. Så kallade fula frukter säljs och butiker som tar vara på varor som är på väg att slängas etableras. 
  • Lab-odlad mat. Ägg, kött och mjölk som är framodlad kommer finnas i din butik snart. Världens första restaurang som serverar framodlad mat Bistro Invitro finns nu i Holland, fullbokad till 2028.
  • ’Eat Weed, Live Long’ – alger, plankton och sjögräs blir allt vanligare i mat.
  • Restauranger – Oanvända toaletter görs om till caféer, restauranger och barer och är trendiga. 

DSC_0181

Efter presentationen bjöds vi på Tacos på överbliven blomkålsblast med inkokt torskkind, rostat bovete och karamelliserad kräm på hela citroner; Friterad broccoli med picklad broccolistam och majonnäs på rostat kycklingskinn och groddade mandlar; Ogrästarteletter. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *