Formex – Taste

DSC_0296

Idag är jag helt mör, inte enbart för att jag var på en så urtrevlig kväll med Cono Sur gänget igår där vi åt 4 (5) rätters middag och drack fantastiskt vin till sent på kvällen. Massa bilder kommer imorgon. Jag har gått hela dagen på Formex mässan. En gigantisk mässa för Nordisk inredningsdesign såväl som ätbara nyheter. 

Formex trender

Man kan gå på Formex i dagar. Det är hela 850 utställare och 25 000 besökare. Så ni kan tänka er själva att det är många intryck. Årets tema på Formex är Nordic Essence och det märks även hos många utställare. Färger som är trendiga är röda toner såsom blekt och bränt tegel, patinerade faluröda fasader, det gråa och beige som mörkt skiffer, stenar och sand. Det skogsgröna med toner av mossa, lava och gran kommer starkt på porslin och textilier. Naturen är den stora inspirationskällan och björk såg man överallt: som del av installationerna, som tapet, näver som material och på textilier. Hållbarhet och återvinning är ledord. 

DSC_0254

Vi började i mässhallen Taste där de utställare med ätbara produkter finns. Överlycklig över att se Summerbirdmontern. Världens godaste choklad. De har kommit med de sötaste chokladhjärtan med körsbär.

DSC_0245

I Scandinavian Chocolate Awards 2014 fick Summerbirds Chocolate Spread Guldmedaljen. Inte undra på. Gjord på Piemonte hasselnötter, nougat, choklad och vanilj är den helt helt gudomlig och inte översöt. Den bara måste ni testa. 

DSC_0285

Bästa Haupt lakrits som jag har följt sedan de började. Jag var bloggare för Lakritsfestivalen då de för första gången lanserade sin produkt. De hade inte ens etiketterna klara till burkarna, men däremot en kanonprodukt. De har utvecklat och expanderat enormt. Deras senaste produkt ’Orange’ är lakrits med apelsin, morot, ingefära och havtorn. Storfavorit och redan slutsåld. Rasmus som är VD på Haupt lät oss smaka deras prototyper för kommande burkar. Ni kommer inte bli besvikna. Skulle så gärna vilja berätta. De var alla så goda men en av de kommande nyheterna tror jag kommer välta marknaden med sin smakkombo. En ledtråd: Svenskare kan det inte bli. 

DSC_0241

En av Åre Bageris nyheter är Chili knäckekex. Till jul kommer urgoda citronpepparkakor. 

DSC_0294

Konstigaste grejen någonsin: Kex med smak av surströmming. Det är Emmas Skafferi som säljer dessa specialiteter. Alltså, vet inte vad jag ska säga. Vissa älskar dem, den salta smaken, men det var bland det konstigaste jag har ätit. Det räckte med en skorpa för mig, men det finns de som är helt galna i dem. Rasmus på Haupt lakrits hade köpt två burkar som han skulle ha till kräftskivan. Design och inredning på FORMEX kommer i ett helt eget inlägg. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *