Vit chokladkaka med Florida Grapefrukt sorbet – Godaste desserten till påsk

Vit chokladkaka med florida grapefrukt sorbet

Världens godaste dessert, jag dööööör så god! Vit chokladkaka som fullkomligt smälter i munnen och sötsyrlig sorbet på Florida grapefrukt (skynda, de är i säsong mars ut, söta och saftiga). Lättfixad dessert och du kan gärna göra den minst en dag innan. Kakan måste ha kallnat ordentlig för att du ska kunna skära den och sorbeten måste stelna till. Ultimata påskdesserten. Den här räcker till oändligt många bitar.

Du behöver

Kakan

300g mördeg (jag använde färdig från butik)

240ml vispgrädde

150ml mjölk

660 g vit choklad

3 ägg

Sorbet

2 Florida Grapefrukt (saften från båda och skal från 1½)

500ml sockerlag (gjort av 340 g socker upplöst i 340ml vatten)

1 citron (saften)

1 äggvita

DSC_0538

Använde: 1.Ciseleringsjärn för att riva skalet på grapefrukten, går snabbt och lätt. 2. Liten kulgrej (vet inte vad de heter för att göra små sorbetkulor. Doppa den snabbt i kokhett vatten och gör en kula snabbt, då blir de pefekta) 3. Tesil till att pudra över florsockret

Gör så här

Sorbet

1. Gör sockerlagen genom att koka ihop vatten och socker tills sockret har lösts upp i vattnet helt. Låt svalna

2. Rengör grapefrukterna. Avlägsna skalet, skär det i tunna strimlor (eller använd ciseleringsjärn och bara dra runt grapefrukten tills skalet är avlägsnat. Jag drog runt på de två grapefrukten där skalet var fint och det blev sammanlagt skalet från ca 1½ grapefrukt). Pyttsa ner skalet i en kastrull tillsammans med sockerlagen. Tillsätt saften från grapefrukterna.

3.Koka försiktigt i 10 minuter, sila vätskan ner i en bunke och tillsätt den pressade citronsaften. Låt vätskan svalna först och ställ sedan in bunken i kylskåpet.

4. Om du har en glassmaskin, kärna i 5-10 minuter. Vispa äggvitan lätt och tillsätt i glassmaskinen och fortsätt ett tag till. Min blev inte fast direkt. Den fick stå ca 40 min i frysen sedan tog jag ut den och körde runt ytterligare 5 minuter. Efter ca 40 min tog jag ut den igen och körde en omgång till. Gjorde så tills den var fast.

Om du inte har en glassmaskin. Ta fram en större form och sätt den i frysen. Häll blandningen i den frysta formen och ställ tillbaka den i frysen igen i ca 30 minuter. Efter 30 minuter ta fram formen med blandningen och tillsätt den lätt vispade äggvitan, vispa med en elvisp. Fortsätt att vispa med elvispen ungefär en gång varje timme tills sorbeten är fast nog.

Kakan

Värm ugnen till 125 °C

1. Fyll en bakform med mördeg. Ställ in i frysen eller kylen medan du förbereder det andra.

2. Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp mjölk och grädde och häll över chokladen och rör försiktigt tills chokladen har smält.

3. Vispa äggen och tillsätt i blandningen, häll sedan blandningen i bakformen.

4. Grädda i drygt en timme eller tills mitten har blivit fast. Låt svalna, ställ in i kylen.

5. Vid servering, skär kakan i skivor och servera med en kula sorbet. Om du önskar göra snittar, skär kakan i små rutor och toppa med en liten boll av sorbet. Dekorera med riven vit choklad/liten grapefruktbit/citronmeliss eller annat roligt

Vit chokladkaka med florida grapefrukt sorbet

Linda

6 kommentarer

 1. Vad snopen jag blev, sparde just detta recept från Bambis blogg – och så ser jag att du har lagt ut det först….! Är det ditt?

  Tänkte prova denna dessert och om jag lägger ut på sociala medier sen vill jag gärna länka till rätt upphovsman/kvinna…

  Ser urläckert ut!

  kram!

  • Hej Camilla

   Det receptet kommer från Florida Grapefrukt och både jag och Rose-Marie (Bambi) fick frågan om vi ville testa det:-) Supergott!

 2. Tack så mycket för snabbt svar! Blir ju lite snopen om två pers lägger ut samma recept ju 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.