Gravad lax med krossad kanel och äpple

Jag fick en utmaning via City Gross att med några utvalda hemliga ingredienser skapa ett recept. Det är tidigt på morgonen, men tänkte att ni skulle hinna fixa att grava laxen, så vi kör. God Morgon! Om ni tycker det låter gott så får ni så gärna göra en ’like’ på mitt bidrag bums HÄR. (sista dagen är idag).

city gross hemliga kassenb gravad lax  krossa kanel äpple västerbottenpaj kall sås

Sålunda, efter mycket tänk så gravade jag lax (för första, men inte sista gången, så lätt och tacksamt supergott) med krossade kanelstänger och äpple. Till det blev det en krämig västerbottenpaj och kall sås med massa dill, lite honung och balsamvinäger. Jag vill bara säga att det här blev bland det godaste jag varit med om.

Gravad lax med krossad kanel och äpplen

500g lax i bit (mittbiten och med skinnet kvar)

1dl salt

1dl socker

2 kanelstänger

1 grönt ekologiskt äpple

 

Gör så här

1. Putsa bort eventuella ben, men låt skinnet vara kvar.

2. Blanda socker och salt och häll en liten del på botten av en form.

3. Lägg laxbiten med skinnsidan ner på salt/sockerblandningen

4. Tärna äpplet och krossa kanelstängerna. Strössla över laxen

5. Fördela socker/saltblandningen ovanpå äpple/kanelströsslet

6. Lägg på en skärbräda eller dylikt ovanpå med en tyngd så att det trycker ner hela blandningen mot laxen. Ställ kallt i två dygn

7. Skrapa bort allt från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en vass kniv helst med tunt, långt blad.

DSC_0041

Västerbottenpaj

Pajdeg

125 g kallt smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

Fyllning

3 ägg

2 dl vispgrädde

150 g västerbottenost (riven)

1 krm nymald svartpeppar, nypa salt

Gör så här

Sätt ugnen på 225 C

1. Blanda ihop smör och mjöl i matberedare (eller nyp ihop). Tillsätt kallt vatten och få ihop den till en deg.

2. Tryck ut i en pajform (22 cm) och nagga botten med en gaffel. Ställ in i kylen i 30 minuter.

3. Förgrädda i 10-12 minuter.

4. Vispa ihop grädde och ägg. Vänd ner rivna osten. Tillsätt peppar och salt. Häll allt i pajformen.

5. Sätt in i ugnen och grädda i ca 20 minuter

 

Sås

2 dl Creme fraiche

½ dl dill

1 tsk flytande honung

1 tsk balsamvinäger

Blanda ihop och ställ kallt en stund

 

Sötsyrliga äpplen

Gör ett halvt sats sockerlag. Låt svalna. Blanda ner 1 tsk vit balsamvinäger. Skala och tärna ett grönt ekologisk äpple och lägg ner i sockerlagen. Låt stå ett tag, gärna över natten. Häll av sockerlagen och fördela äpplena över laxen vid servering.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *