Banoffee Sundae

banoffee sundae

Här en uuuuuunderbar dessert: syrlig, söt, kolaaktig, chokladig. Det är ett Jamie Oliver recept. Viktigt att man tar en yoghurt med normal fetthalt (hög) annars blir det iskristaller i glassen. Jag har länkat på dulche de lechen så kan ni läsa om hur ni gör en mer rinnig kolasås eller en fastare sort.

6 personer

6 medelstora bananer

200 g Grekisk yoghurt (med hög fetthalt)

1 stor nypa malen kanel

2-3 msk honung (hur mycket beror på hur mogna bananerna är)

50 g russin

3 msk mörk rom

50 g mörk choklad av hög kvalitet (70%)

50 g hasselnötter

4 msk dulche de leche

 

1. Koka dulche de lechen rinnig, se HÄR

2. Russinen läggs i en liten skål och rom öses över. Låt stå ett tag så russinen suger upp spriten och blir romrussin.

3. Skiva 4 av de 6 bananerna och använd mixerstaven/matberedaren till att mixa dem tillsammans med yoghurt, kanel, honung,

4. Använd en glassmaskin för att göra glassen eller häll upp innehållet i en form. Ställ in i frysen i cirka 5 timmar för att den ska frysa till ordentligt (gör den gärna kvällen innan).

5. Samma dag, innan servering river du den mörka chokladen, hackar nötterna grovt och rostar dem i en torr panna några minuter. Värm några matskedar dulche de leche i en liten kastrull tills den är rinnig. Skiva de två återstående bananerna.

6. Ta fram serveringsskålar. Lägg i några tunt skivade bananer i varje skål. Lägg på en stor kula bananglass. Häll över den rinniga dulche de lechen och toppa med rostade nötterna och rivan choklad.

TADAAAAAA!!

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *